Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt avtal för kommunens åtagande i Rindi

Ett nytt avtal mellan kommunen, Rindi och Nordisk renting ligger i ett färdigt paket, men när kommunstyrelsen skulle fatta beslut blev resultatet att frågan ska upp igen vid ett extra sammanträde.
Kommunens åtagande i dag är 122 miljoner kronor och det vill kommunen ta sig ur, men om det lyckas är oklart.

Det nya avtalet är väldigt hemligt och ledamöterna i kommunstyrelsen skulle ta beslut vid sittande bord, vilket bland annat Wahan Harutun (KP) inte ville göra. Han fick inte heller ta med sig avtalstexten från mötet för att kunna läsa igenom det ordentligt. Nu ska dock frågan upp vid ett extra kommunstyrelsesammanträde den 13 november.

Målsättningen för kommunen har varit att ta sig ur det järngrepp de sitter i som borgenär för 122 miljoner kronor gentemot ett leasingavtal med Nordisk renting. Kommunen betalar cirka 10,5 miljoner om året till dem enligt avtalet och Rindi betalar i sin tur 8,5 miljoner till kommunen för den utrustningen som finns vid pelletstillverkningen.

Efter att Rindi beslutat avveckla pelletstillverkningen blev frågan högaktuell eftersom en konkurs hos Rindi skulle innebära att kommunen blev sittande med en kostnad på 10,5 miljoner kronor i många år.

– Det sämsta tänkbara för kommunen vore om Rindi gick i konkurs. konstaterar kommunalrådet Per-Anders Westhed.

Ingången i förhandlingarna mellan Nordisk renting, Rindi och kommunen har varit att kommunen skulle få ett mindre riskfyllt avtal och att Rindi skulle stå för sina åtaganden.

Enligt Westhed har de nu fått till ett avtal som de anser sig kunna acceptera, men några detaljer vill han inte berätta om. Men enligt uppgift ska inte Rindi betala de 8,5 miljoner kronorna för 2012 och inte heller under 2013, vilket innebär att kommunen får stå för dessa pengar.

Även om Rindi beslutat att lägga ner tillverkningen redan till i juli 2012, så är det fortfarande nio anställda på företaget. Dels handlar det om att de nu packar pellets i betydligt större omfattning än planerna var från början, från anläggningen i Älvdalen, dels har marknaden förändrats genom större efterfrågan på pellets.

– I Storbrittanien har de beslutat att stora delar av kolkraften ska bytas ut mot biobränsle och där öppnar sig en enorm marknad för pellets och som en följd av detta ökad lönsamhet, poängterar Gunnar Magnusson.

Enligt honom är målsättningen nu att åter börja producera pellets i Vansbro och därmed skulle alla inblandade aktörer gynnas av detta.

Den 13 november kommer frågan åter upp på bordet när kommunstyrelsen ska ha ett extra sammanträde för att besluta om det nya avtalet ska klubbas.