Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nystartsjobben minskar bidragen

Utbetalningen av försörjningsstöd i Borlänge är den lägsta på flera år.
Kommunens satsning på nystartsjobb är en förklaring.
– Vårt arbete ger resultat, menar Kenneth Persson (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Under de senaste åren har kommunen jobbat för att erbjuda personer som är beroende av försörjningsstöd ett nystartsjobb.

Målet är att få fler i sysselsättning - och minska kommunens kostnader för bidrag. Under 2013 utbetalades 104 miljoner i försörjningsstöd.

Sedan dess har det skett en minskning.

I år kan utbetalningarna hamna under 90 miljoner.

Kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) och Kenneth Persson (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden, pekar på att den målmedvetna satsningen ger resultat.

Ett syfte med att bilda arbetsmarknads- och socialnämnden var att samla flera pengapåsar under samma hatt, för att genom ökad samverkan nå bättre effektivitet.

Nystartsjobb är en del. 8-9 miljoner om året avsätts till nystartsjobb, och de pengarna tjänar kommunen in på ett och ett halvt år. Persson och Bohman ser det som lyckat både för berörda personer och den kommunala ekonomin.

Åren 2013-2014 har 338 personer, 113 kvinnor och 225 män, haft en sådan anställning i kommunal verksamhet. Främst inom förskolan, grundskolan och gymnasiet samt hos Tunabyggen och Borlänge Energi.

Kommunen har nu följt upp 131 personer.

– 95 procent självförsörjande, varav 24 procent har gått till jobb och 63 procent har a-kassa. Övriga studerar eller deltar i en arbetsmarknadsåtgärd. Fyra procent är fortsatt beroende av försörjningsstöd, berättar Kenneth Persson.

Han ser det som ett lyckat resultat.

– Syftet är att varje person ska få möjlighet att arbeta utifrån sina egna förutsättningar. Detta för att få in en fot på arbetsmarknaden.

Jan Bohman konstaterar att ett stort antal "går på a-kassa", men han menar att det inte ska uppfattas negativt. Satsningen har kortat personernas tid i arbetslöshet och nu får de möjlighet att ta del av Arbetsförmedlingens utbud av utbildningar.

– Man slipper också gå till sociala, man har en helt annan frihet, säger Jan Bohman.

Ett projekt har genomförts vid Hemköp, Tjärna Ängar, där ett antal personer genom nystartsjobb utbildats för jobb inom handeln.

– Vi välkomnar initiativ från privata näringslivet. Vi hjälper gärna till att skapa projekt, säger Jan Bohman.

Kommunen avser också att fortsätta med nystartsjobb. I dag är det i huvudsak personer som haft försörjningsstöd i ett år som erbjudits möjligheten. Kenneth Persson ser gärna ett den "väntetiden" kortas.