Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nystart för Sixten Jernberg

Limalegendaren Sixten Jernberg skulle ha varit stolt om han hade varit på plats när museet som beskriver hans betydelse för skidsporten och Lima återinvigdes efter om- och tillbyggnationen. Över 150 personer besökte nyinvigningen av det Sixten Jernbergs museum.

Många av Sixten Jernbergs släkt och vänner liksom gamla skidåkarkompisar, fanns på plats när museet åter öppnades. Det efter en stor tillbyggand som ger både museet och övriga delarna av lokalerna nya utrymmen att ta emot alla de som vill uppleva Sioxten Jernberg, eller bara ta sig en bit mat.

Huvudentreprenör för utbyggnaden har Nils Skoglund Bygg AB varit. Museidelen har skapats av arkitekt Jandieke Noback och museicurator Fia Bladh, som till sin hjälp haft Lars Ingels och Karin Holmström när det gäller texter och layout samt Malin Svennung Malmén som inredningsassistent.

– Att nu två år efter invigningen ha fått jobba vidare med att vidareutveckla Sixten Jernbergs Museum har varit väldigt roligt, säger Fia Bladh.

– Sixten var en sådan fantastisk person och idrottsman att det känns rätt att museet har fått växa. Nu berättar vi mycket mer om Sixten, vi kan visa fler filmer och vi har en lång vägg med 24 stycken hyllor bakom säkerhetsglas där vi kan visa upp många fler priser.

I Sixten Jernbergs Museum kommer även en nytillverkad replik av Lima IF:s försvunna brudkrona att visas upp, tillverkad i april 2015 av Claes Guld & Silver. Den vackra brudkronan var ett vandringspris som skidkungen Sixten Jernberg tog hem tillsammans med sina lagkamrater i Lima IF, knappt före Älvdalens IF, vid skid-SM 1960 i Hudiksvall.