Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyskriven konsert för sopransaxofon i Säters kyrka

Tillsammas med Dalasinfoniettan framförde sopransaxofonisten Anders Paulsson "Golden Harmony" i Säters kyrka i lördags kväll. Konserten är nyskriven för honom av Rolf Martinsson.

Annons

Anders Paulsson är troligen den första musikern i världen som har lyckats skapa sig en solistkarriär på sopransaxofon, ett sällsynt instrument i konsertsammanhang. Sedan debutkonserten 1992 har han spelat i över 25 länder. Paulsson tilldelades i år den Kungliga medaljen Litteris et Artibus för sina framstående konstnärliga insatser som sopransaxofonist.

Han har dessutom spelat in 14 cd-skivor, men i lördags hade Säterborna en unik chans att höra honom spela i verkligheten då han framförde konserten "Golden Harmony" som skrivits speciellt för honom på uppdrag av Norrlandsoperan och Muik i Dalarna.

Kvällen inleddes dock av Dalasinfoniettan som framförde "Hebriderna" av Felix Mendelssohn. Deltog gjorde även Dalasinfoniettans kör, med drygt 40 medlemmar. Kören framförde "Mässa i e-moll" av Anton Bruckner.

Dirigerade gjorde Per Borin, till vardags professor vid Musikskolan i Stuttgart.