Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyliberal - ett skällsord

Annons

I alla tider har det funnits inslag och företeelser som skrämt folk mer än något annat. Det kan ha varit troll, väsen, krig, lönnmördare, eller som i dag nyliberaler. Det mest effektiva sättet att döda ett politiskt förslag eller en debattör är döma ut debattören som nyliberal eller förslaget som nyliberalt.

Nyliberal anses den vara som föreslår en annan riktning inom välfärds- eller skattepolitik än den rådande. Det kan handla om lägre skatt, ett alternativt sätt att organisera sjukvård eller socialtjänst. Oavsett vilket så innebär det en förändring. All typ av förändring är vägen till undergång och förödelse, tycks en hel del debattörer mena.

Härom dagen presenterade Centerpartiets arbetsgrupp kring idéprogrammet sitt förslag.  Bland annat föreslås plattare skatt. Det innebär att en högavlönad ska betala mer procentuellt i skatt och definitivt i kronor, men inte orimliga belopp. Genast avfärdas förslaget som nyliberalt.

Allt fler fackförbund kräver att nivån för när statsskatten börjar tas ut ska höjas. Många som inte kan räknas som höginkomsttagare betalar i dag statsskatt vilket inte var avsikten. Den skulle drabba ett fåtal mycket högavlönade personer. Det har uppstått en orimlig situation. Särskilt kvinnor som utbildat sig straffas ut på detta sätt.

Därför begär fler fackförbund en ändring. Centerpartiets förslag innebär ett stöd till fackförbundens linje. Frågan är därmed om svenska fackföreningar och Centern gått och blivit nyliberala? Knappast!

Jag tror att en nyliberal skulle skälla ut oss som satt i idéprogramsgruppen, eftersom förslaget i en nyliberals ögon på sin höjd är liberalt. En renlärig nyliberal skulle fnysa och säga att det i stora stycken till och med kan ses som socialliberalt och tangera socialism. Problemet är dock att nyliberalerna i det här landet nästan går att räkna på ena handens fingrar.

Därför kommer deras åsikter inte fram. Den som vill ha en oförändrad ordning har kunnat spinna myten om barnätande nyliberaler så hårt att numera behöver ordet nyliberal bara sägas för att sätta skräck i den mest välbalanserade person.

Så är det med rädslor. Ogrundade rädslor slår hårdast. Det värsta är att detta får till följd att seriösa och angelägna debatter uteblir från den politiska dagordningen.

Tyck till; mejla fredrick.federley@gmail.com