Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nykterhetsförbund underkänner ungas uteliv

Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF) menar att det ska finnas förutsättningar för alla unga att välja nyktra mötesplatser med generösa öppettider och varierad verksamhet.
I Dalarna verkar det vara si och så med den saken, för i en undersökning ger UNF nu länet ett underkänt betyg.

Annons

Resultatet baseras på sju frågor som UNF ställt om ungas inflytande i kommunen, tillgången, variationen och marknadsföringen av nyktra mötesplatser samt insatser under högtider med hög alkoholkonsumtion.

Av Dalarnas 15 kommuner svarade sju på enkäten, och även om Ludvika och Leksand får godkänt så blir det samlade resultatet för länet underkänt.

– Att bara två kommuner av sju blev godkända kan tyckas lite svagt, men jag tycker att det är viktigare att ta fasta på det som är positivt än att peka finger och säga "ni var inte bra", säger Fredrik Helders, vice ordförande i UNF Dalarna.

– Sedan är det synd att varken Falun eller Borlänge svarade på enkäten. Det är de två största kommunerna.

För godkänt resultat krävdes tre poäng av fem möjliga, och med sina 2,6 poäng placerade sig Dalarna på delad sjätte plats av Sveriges 21 län.

Faktum är att bara Gävleborg och Blekinge fick godkänt.

Fredrik Helders hoppas att undersökningen ska bidra till att kommunerna uppmärksammar frågan med nyktra mötesplatser för unga.

– Vi vill visa att det finns brister och samtidigt upplysa om vad man kan göra för att rätta till dem. Det är viktigt att ha en positiv inriktning.

UNF ger landets kommuner fem rekommendationer som man tror ska ge unga ett bättre uteliv:

* Skapa nyktra mötesplatser som uttalat vänder sig till målgruppen 16–19 år.

* Se till att fritidgårdar finns öppna sent på kvällarna under helger.

* Ge unga reellt inflytande över sin egen fritid.

* Satsa på extra tillsyn av alkohollagen under alkoholtäta helger för att begränsa minderårigas möjlighet att få tag i alkohol.

* Gör en rejäl översyn av ungas uteliv i kommunen.

Annons