Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyhetsfattigt budgetinnehåll

Annons

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) fick i år uppdraget att åka till Dalarna för att i Falun och i kretsen av vänner från alliansen berätta om de viktigaste nyheterna i nästa års budget. Knappast ett avundsvärt uppdrag eftersom innehållet har varit allmängods sedan flera dagar tillbaka.

Uppgiften var också otacksam ur synvinkeln att vi i de lokala medierna hellre vill höra om regionala budgetnyheter än om dem som regeringen vill lyfta fram. Därför var det ingen tillfällighet att riksdagsledamöterna Anders Ahlgren (C) från Gagnef och Ulf Berg (M) från Avesta slutit upp vid ministerns sida.

Det blev en pliktskyldig föredragning från Sabuni utan att den följdes av speciellt många frågor. Men Lugnetskolans rektor, Leif Isaksson, tog chansen att ta upp ett problem från skolans värld. Han vädjade till Sabuni att överväga åtgärder som underlättar för ungdomar med utbildning och tidigare praktik hos företag att också komma in på arbetsmarknaden. Sista steget går trögt, berättade han för en lyssnande minister.

Rikspolitikerna Ulf Berg och Anders Ahlberg tillsammans med landtingspolitikern Bo Brännström (FP), Avesta och kommunpolitikern Sakarias Winberg (KD), Leksand var lättade över att regeringen lyssnat på länets krav om pengar till infrastruktur. Inte minst de öronmärkta 900 miljoner kronorna som kommer att möjliggöra transporter med tåg när gruvdriften i Ludvika och Grängesberg är i gång.

Satsningen på bredband och forskning hälsade de också med glädje, måna om att landsbygden utvecklas med hjälp av digitalisering och glada över de 13 miljoner som skapar nya utbildningsplatser både vid sjuksköterske- och högskoleingenjörsutbildningen vid Högskolan Dalarna.

Inte minst för Borlänges skull välkomnade de också att regeringen ser över stödet till kommuner med många nyanlända. Grundersättningen avskaffas och i stället införs ett prestationsbaserat stöd. Dessutom får kommunerna ersättning för hyreskostnader i syfte att öka tillgängligheten av bostäder för nyanlända.

Just som informationsmötet höll på att avslutas och det var dags för Nyamko Sabuni och hennes sällskap att smaka på Lugnetskolans torsdagslunch, höjde Ulf Berg ett finger. Han hade just kommit på att regeringen också ökar stödet till rovdjursförvaltningen i Dalarna.

Vi blev omedelbart inbegripna i en rovdjursdebatt och kom försenade till köttbullarna.