Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyheter på Dahlander

Dahlandergymnasiet kommer med flera nyheter nästa läsår.
Bland annat ett ekonomiprogram med inriktning mot juridik, undervisning på distans och arbetsplatsförlagd utbildning.
I veckan höll skolan öppet hus och visade upp sitt programutbud.

Annons

I ett klassrum står NV-läraren Anders Boman och berättar för några besökande högstadieelever och kvällens uppvisningslektion. Hans elever i årskurs två ska göra en ester, vilket även inkluderar en reningsprocess.

Hösten 2013 startar Dahlandergymnasiet ett helt nytt teknikprogram, i samarbete med naturvetenskapliga programmet, som kommer att arbete med egentillverkade laborativa miljöer.

Enligt skolans rektor Thorbjörn Larsson behöver eleverna vara kreativa och kunna samarbeta för att lyckas i livet och samhället.

På våningen ovanför finns vård- och omsorgsprogrammet. Där erbjuds en mindre hälsoundersökning och den som vill kan få lära sig att ta ett venprov.

– Man ska vara lugn och känna på venen och om den studsar kan man sticka in nålen försiktigt, berättar eleven Hamti Hassan för Isse Abdullahi.

De använder en gummiarm och i den konstgjorda venen finns en röd vätska som samlas upp i provrör.

Längre bort i korridoren har ett rum gjorts om till sjukhussal. Abdul Fatah Hussein spelar patienten Rune som blivit halvsidesförlamad efter en stroke. Elin Olles tittar till honom och frågar hur han mår.

Lakanen i Runes säng ska bytas. Det behövs två ur personalen och de börjar med att höja sängen. De ska alltid utgå från midjehöjd från den kortaste av dem.

Umul Farah tar tag i Runes skuldra och knäveck för att vända honom på sidan. Hennes kollega kan sedan ta bort lakanet, vilket inte får skakas eftersom bakterier kan flyga omkring i sjukhussalen.

– Man ska prata med patienten hela tiden, berättar Umul Farah.

Rune säger att han är röksugen.

– Doktorn har sagt att du inte får röka mer. Förresten du slutade ju röka för tio år sedan, svarar hon.

Täcket ska bytas allra sist, så att inte patienten fryser. En filt kan läggas över benen, men det ska helst vara luft emellan så att den inte trycker. Allt för att undvika liggsår och andra skador.

Till sist sänks sängen tillbaka i bottenläge.

I Dahlandergymnasiets bibliotek visar några av skolans UF-företag upp sig. Gottogram UF tillverkar små godisaskar med inspirerande citat på. Askarna designas efter säsong och innehållet ändras också inför exempelvis jul eller alla hjärtans dag.

– Ibland är det svårt att veta vad man ska köpa för present, men det här fungerar alltid, säger Johanna Almqvist som är en av de tre UF-företagarna.