Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nygårds Karin Bengtssons visar nya bilder

/
  • Samma vecka som Nygårds Karin Bengtssons utställning på Fotografiska stänger, öppnar en ny utställning med nya bilder på Domeij Gallery i Stockholm. Här bilden

Fotokonstnären Nygårds Karin Bengtsson, från Mora, visar nya bilder på Domeij Gallery i Stockholm.
– De är skapade under hösten, och är så klart färgade av världsläget, det går inte att som konstnär stå stum och döv inför det som pågår.

Annons

I helgen plockades Nygårds Karin Bengtssons utställning ned på Fotografiska i Stockholm. Men redan på torsdag finns ny chans att se hennes bilder. Då öppnar "In Between Days" på Domeij Gallery, också det i Stockholm.

– Just nu har jag lite separationsångest, det har varit så mycket positivt med utställningen på Fotografiska: hängningen, mottagandet och exponeringen har varit fantastisk, säger Karin.

Läs mer: recension från utställningen på Fotografiska "Untold Stories".

Här i Dalarna har vi sett hennes konst bland annat på Mora kulturhus och i Avesta Art, i sommar är hon aktuell i en samlingsutställning på Magasinet i Falun. Hon är född och uppvuxen i Mora, föräldrarna finns kvar i Garsås. Själv bor hon sedan några år i Skåne efter en tid i Stockholm och Helsingfors, där hon tog en magisterexamen vid Konstindustriella högskolan.

Hon arbetar med iscensatta fotografier, tidlösa bilder, ofta med en ensam människa innesluten i sig själv i ett rum eller i ett landskap. Teman som återkommer är hur vi förhåller oss till tid, melankoli och hur vi relaterar till minnet.

– Jag kretsar kring samma ämnen i mina nya bilder, och funderar också kring min egen ålder, att vara mitt i livet och kanske ha lika många dagar kvar som jag har levt.

"The Forest" är ett centralt verk i utställningen. Motivet visar en kvinna - varken ung eller gammal - med en rödhake i handen. Fågeln som i folktro ofta beskrivs som lyckobringande och beskyddare är död.

– Självklart har händelserna den här hösten påverkat, allt hemskt som händer, jag måste benämna det, säger Karin.

Bland annat har hon skapat en bild av en kvinna i vatten med en baby i sin famn. Kvinnan bär vitt, barnet är klädd i rött.

– Jag hade tänkt göra något annat, men den här bilden var tvungen att bli gjord. Det är självklart för mig att som konstnär se och kommentera det som pågår och få andra att reflektera.

I utställningen ingår även några äldre bilder. Bland annat "The Fool" (som visades första gången på Fotografiska), och även "Boy with Mirror" från samma utställning.

– De passar bra in i helheten, det blir flera bilder på barn. Barn kan inte själva bestämma sitt öde.

Läs mer: Nygårds Karin aktuell för Fotografiska

Läs mer: Nygårds Karin melankoliska scener.

Annons