Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyföretagandet planar ut

Siffror från Bolagsverket visar att registreringen av nya företag minskat jämfört med fjolåret. Enbart under augusti månad i Dalarna minskade nyregistreringen med 16,9 procent jämfört med samma månad ifjol.
Samtidigt signalerar statistik från kreditupplysningsföretaget UC att konkurserna under perioden januari-augusti i länet ökat med 32 procent.

Och för Ludvika kommun är läget ännu värre, åtminstone procentuellt sett. Fram till och med augusti 2011 registrerades sju konkurser i Ludvika. Så här långt i år är antalet uppe i 15. Det motsvarar en ökning på hela 114 procent.

Grannkommunen Smedjebacken har därmed klarat sig betydligt lindrigare undan. Här stannar ökningen på "blygsamma" 25 procent, från fyra ifjol till hittills fem konkurser i år.

Lars Forss på Nyföretagarcentrum Ludvika/Smedjebacken kan ha en förklaring till skillnaden:

– I Smedjebacken ligger arbetslösheten på en rekordlåg nivå.

Arbetslösheten menar han är en parameter också när det gäller intresset bland presumtiva nyföretagare.

– I Ludvika är trycket på nystarter betydligt högre än i Smedjebacken.

Enligt Lars Forss finns det dock en logisk förklaring till varför kurvan för nyföretagandet pekar nedåt. Han påminner om de ändrade regler som trädde i kraft under 2010, då gränsen för aktiekapital vid bolagsbildning sänkte från tidigare 100 000 kronor till 50 000.

– Dessutom slopades ju kravet på en särskild revisor för bolag. Det här ledde till att det i början av 2011 blev en företagsboom. Många gick från enskilda firmor till bolag och många nystarter blev bolag direkt.

Även om det dyker upp signaler om kärvare tider och allt fler konkurser anser Lars Forss ändå att det absolut finns anledning att starta nya företag.

– Visserligen påverkas möjligheterna för många till stor del av hur arbetsförmedlingen prioriterar och hur budgeten för starta eget-bidrag ser ut.

– Men i dagsläget verkar det finnas pengar i potten. Det gäller bara att se till att man har en genomtänkt affärsplan, och det är ju sådant som vi hjälper till att ta fram.

Möjligheterna till rot och rut-avdrag har också bäddat för nya företag att etableras. Lars Forss påpekar att i det här sammanhanget handlar det också om ett tämligt billigt sätt att starta en firma.

– För att starta en butik kan det ju krävas en halv miljon för att skaffa ett lager. Men inom rot och rut då man sysslar med hantverk, städning eller trädgårdshjälp krävs det i regel blygsamma investeringar.

En av dem som vågat ta steget fullt ut och starta eget är 24-årige Linus Lundberg. Han tröttnade på att vara arbetslös. Med lite assistans av sin pappa ombildades dennes enskilda firma i somras till Grängesbergs Transport AB.

– Ja, jag är ju chaufför, så det är det jag kan - köra lastbil.

Investeringen blev en täckt lastbil med släp, som inkluderade körningar redan från början.

Därmed kunde också Linus få nytta av de kunskaper han skaffade sig för några år sedan på transportprogrammet på Malmenskolan i Grängesberg.

– Man blir inte miljonär på det här, men det går runt och det får jag väl vara nöjd med så här långt.

Emellanåt rycker han också in och hjälper Lars Fagerberg vid dennes bilfirma i Grangärde:

– Ja, vi är båda rallyfantaster så vi hjälps åt ibland.