Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyfödd dog efter komplicerad förlossning – nu gör Landstinget Dalarna en anmälan

Under en komplicerad tvillingförlossning feltolkades fosterpulsen för ett av barnen. Nu gör Landstinget Dalarna en lex Maria-anmälan.

Annons

Under hösten 2017 kom en kvinna till Kvinnokliniken i Falun för igångsättning av en tvillingförlossning.

Det första barnet som föddes övervakades med en liten elektrod på huvudet för att man skulle kunna följa hjärtfrekvensen. Det tog sedan ytterligare cirka 40 minuter innan det andra barnet fötts och under detta skede blev förlossningen mer komplicerad.

Moderkakan hade nämligen släppt redan innan det andra barnet fötts vilket innebar att man inte lyckats övervaka hjärtfrekvensen med skalpelektrod utan istället fick fortsätta med yttre fosterljudsregistrering.

Detta visade normala hjärtljud, men när barnet väl var fött insåg man att det under den senare delen av förlossningen var mammans puls som registrerats och felaktigt tolkats som fosterpuls, trots att sådan saknats.

Barnet var mycket allvarligt medtaget och överfördes, på grund av sitt kritiska tillstånd, till Uppsala akademiska sjukhus. Där konstaterades senare att barnets liv inte gick att rädda.

Nu har landstinget Dalarna gjort en lex Maria-anmälan på med anledning av det inträffade.

– Kliniken har fört en intern diskussion om handläggning i det ovanliga fall, där den första tvillingens moderkaka tydligt släpper innan den andra tvillingen är född. Ytterligare skärpta rutiner har nu införts för övervakning vid tvillingförlossning, säger Helena Hellström, chefläkare vid Landstinget Dalarna, i ett pressmeddelande.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här