Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyfiken, vetgirig och med stort musikintresse – Minnesord över Henrik Josefsson

Henrik Josefsson, Borlänge, har avlidit i en ålder av 61 år. Han sörjes närmast av sin syster Ylva Holmqvist med familj, Lund, samt många vänner.

Efter skolan i Borlänge hade Henrik anställning på bland annat Hotell Brage och på Gustafsberg. Han var också verksam inom vården och transport- och byggsektorn. Somrarna tillbringades ofta i stugan i Småland, där han gärna ägnade sig åt fiske. Under en följd av år hade han uppdrag för Radio Dalarna. Hans vetgirighet och nyfikenhet ledde bland annat till högskolestudier i historia, och hans minne för detaljer var osvikligt. Som ung var han en skicklig tennisspelare, och Vätternrundan hanns också med. Det stora musikintresset förde honom till konserter med artister som Toto, Tower of Power och Paul McCartney.

Henriks öppenhet och generositet gav honom vänner när och fjärran. Han hörde ofta av sig med en humoristisk rad då och då; för några decennier sedan med brev, vykort och en egenhändigt hopknåpad tidning, Babbelbladet, och på senare år i talrika mejl. Vårt utbyte av finurliga film- och musikquiz var mycket stimulerande. Med sina breda musikkunskaper och goda minne var han en stor tillgång i en Melodikryssgrupp, som tillsammans löste kryss och åkte på kryssningar.

Henrik fick inga egna barn, men Ylvas barn hade en fantastisk morbror på lekhumör, full av upptåg och med en aldrig sinande svada. Det är så vi minns honom – en genomsnäll, hjärtegod vän, filosof, drömmare och bror som var en mästare på att babbla.

Anders Holmqvist