Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nybakad konditorgesäll

- Det har varit nervöst och hektiskt, konstaterade Emma sedan hon klarat provet med glans och fått sitt prov godkänt.

Emma kommer från Malung och gick på turisthotellskolan för några år sedan. Då praktiserade honom på Bullans bageri i Sälen centrum.

- Sedan har jag blivit kvar här och jobbat i tre år under säsongerna, berättar Emma.

Som kronan på sin utbildning har hon nu tagit sitt gesällbrev som konditor. En mastig uppgift som kräver sin kvinna.

Gesällprovet omfattar tio produktgrupper som ska vara klara samtidigt:

Matbröd, kaffebröd, kavlade degar, småbröd, vispade massor, bitar, thebröd, bakelser, tårtor och till sist ett fritt valt arbete.

Fritt valt i Emmas fall blev en maffig makron. Den var lika mycket konstverk som bakverk, med mandelmassa som huvudingrediens i krumelurerna.

I varje produktgrupp ingår att gesällen måste tillverka flera olika bröd, till exempel sju sorters småkakor. Det innebär att hela provet omfattar 50-tal olika sorter och dessutom flera av varje.

- Alla kakor av samma sort se likadana ut, i storlek, färg och modell, förklarade bagarmästare Jan Berg från Bollnäs som tillsammans med Helena Frick, Rättvik, var examinatorer, utsända av Sveriges Bagare och konditorer.

Gesällbrevet är ett bevis på yrkesskicklighet, att man är vän med yrket och kan grunderna.

Hela Emmas gesällprov fanns utställt i Sälen Centrum under examensdagen. De som tittade in var mäkta imponerande av Emmas bakverk, som såg synnerligen läckra ut.

Hennes egna favoriter då?

- Princesstårta och kanelbullar gillar jag nog mest. Wienerbröd, nä, jag vet hur mycket fett det är i dem. Roligast är när man kan få jobba fritt och hitta på litet specialvarianter, säger den nybakade konditorgesällen Emma Olsson.

Hon var glad förstås. Hon gladde också de gamla på Bompabackens servicehem som fick en hel del av Emmas examensarbeten, både matbröd och kaffebröd att njuta av till fikat.