Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyårsvändan samlade rekordmånga mopedfantaster i år igen

Kallt och mulet väder stoppade ingen av veteranmoped-åkarna när det var dags för Borlänges speciella sätt att fira nyår.
Tvärtom, fjolårets rekord slogs med en deltagare.

– Jag har byggt den själv. Den heter Harry Danielsson i stället för Harley Davidsson. Det tyckte jag var lite fyndigt, säger Hans Norin.

Han har just kämpat med att ta på sig overallen och gillar inte kylan. Hans har tittat på rallyt många gånger men det är första gången han kör själv.

Han har nio mopeder där hemma, något han själv kallar för viss galenskap.

Läs också: De hoppas på nytt deltagarrekord

Detta är den tredje han har byggt själv och just denna var menat för hans barnbarn, men då barnbarnet ville ha en dator fick det vara och i dag kör han själv på den.

– Det var en Mustang Cobra från början. Tanken är från en Monarped, skärmarna från en Crescent, framlyset från en handikappmoped, styret från en HD, baklampan från en A-ford 1924 och så vidare. Så har jag plockat ihop allt det där.

– Jag håller på i källaren och skruvar ihop mopeder när frun tittar på tv. Det är någonting att lägga händerna på, berättar han.

Hans tar på sig hjälmen och sparkar i gång motorn ihop med ett hundratal andra mopeder. Deltagarna är mellan 15 och 80 år.

Veteranmopeder bör vara minst 25 år gamla. Röken fyller lyften och den fräna lukten fyller alla entusiasters näsborrar.

Rekord i år igen, Nyårsvändan som arrangeras av TSV-Blårök Borlänge börjar bli en klassiker och körs i drygt en och en halv mil.

– Det här är nionde året vi kör Nyårsvändan. Första året var det nog ett fyrtiotal, nu är vi uppe i 121. Det är jätteroligt det har blivit en tradition att komma hit på nyårsafton i stället för att bara sitta hemma, säger Christer Vestin, medlem i mopedklubben.

Läs också: Blårök i luften

Alla fick inte i gång sin moped. Johnny Färjgård, 20 år, är lite besviken.

– Den har väl frusit ihop på något sätt. Jag har varit med i fem år, så det hade varit kul. Den har stått ute i ett kallförråd sen i somras, så felet kan vara vad som helst, berättar han.

Läs mer om Borlänge här.