Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya uppgifter bekräftar bråket mellan Soldiers of Odin och Bandidos

När DT skrev om bråket mellan det kriminella MC-gänget Bandidos och Soldiers of Odin i Borlänge dementerades händelsen kraftigt av de senare. Nu visar förstahandsuppgifter till Aftonbladet att det stämde. Bandidosmedlemmar var inblandade i attacken.

DT har tidigare rapporterat om att medlemmar från Soldiers of Odin blev misshandlade under en av sina patrulleringar natten mellan den 2 och 3 april i år. Enligt uppgiftslämnare till DT handlade det om en konfrontation med medlemmar ur det kriminella MC-gänget Bandidos. Detta förnekades redan från början av Soldiers of Odins representanter och i ett senare skede även av en av polisens utredare.

Aftonbladets reportrar Lisa Röstlund och Erik Wiman har infiltrerat organisationen under tre månaders tid och de bekräftar att det faktiskt var Bandidos som var inblandade. DT:s rapportering var alltså korrekt. De har intervjuat medlemmar som var på platsen och som berättar vad som hände. Soldiers of Odin-avdelningen i Gävleborg var i Borlänge för att stärka upp vid en patrullering.

– När vi kom dit lurade Bandidos in oss i ett bakhåll på en parkering mitt i stan, och började vråla: ”Lämna stan, annars börjar vi skjuta”. Ingen av oss blev skadade men senare samma natt hade de hittat ledaren för Dalarna och tufsat till honom rätt styggt, säger en medlem från Gävleborg till Aftonbladet.

LÄS OCKSÅ: Flera aktivister i Soldiers of Odin Dalarna dömda för brott.

Grunden till konflikten ska enligt Aftonbladet ha varit att dalafalangen av Soldiers of Odin ”kommit i luven med en invandrargruppering som har samröre med Chicanos, som går under Bandidos”. Soldiers of Odin Dalarna hade enligt tidigare hotat mc-gänget och sagt att de skulle begära förstärkning från andra delar av landet.

Det ska dock, enligt Gävleborgsmedlemmen, inte handla om någon generell uppgörelse mellan Bandidos och Soldiers of Odin, utan saken är nu utagerad.

Soldiers of Odin lade efter attacken ner all verksamhet i Dalarna. Nätverket har uppmärksammats för att många aktivister har kopplingar till högerextremism och rasism samt har av kritiker beskrivits som ett medborgargarde.

LÄS OCKSÅ: Nu finns Soldiers of Odin i Dalarna.

LÄS OCKSÅ: Flera fall av grov misshandel i Borlänge

För uppdateringar om blåljus-nyheter – Följ Brottsplats Dalarna på Twitter

LÄS: Fler nyheter från Blåljus

Fotnot: TV-inslaget ovan är från tidigare artikel.