Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya turistflygplatsen en Dalangelägenhet

– 100 000 resenärer med flyget till Sälen Trysil Airport, det kan ge hela gränssamarbetet en oerhörd kraft, säger Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson (S) som lovar att Dalarna ska kraftsamla sina resurser för projektet.

Projektledaren Malcolm Borg informerade Region Dalarnas direktion om det senaste runt Sälen Trysil Airport Center och det gränsöverskridande turismsamarbetet mellan Malung-Sälen, Idre, Trysil och Engerdal.

– Jag har varit med länge i arbetet för flygplatsen och det som gör det här projektet så spännande är att det hela tiden går framåt och på rätt sätt och det berättade projektledaren om.

– 1,2 miljarder i investeringar i flygplats och köpcentrum, 100 000 nya resenärer med flyg, 27 000 nya bäddar, ett par miljarder i gränshandeln. Det här kan bli oerhört stort. Men det här kommer innan det är klart att skapa massor med byggjobb i de fyra kommunerna, säger Leif Nilsson.

– Det nya är att det finns intressenter bland de stora handelskedjorna och finansiärer. Norge har dessutom mycket pengar och i Trysil och Engerdal ser man inte planerna på ett köpcentrum vid flygplatsen som ett problem utan som en möjlighet. Nu måste vi göra detta inte bara till en angelägenhet för Malung-Sälens kommun utan till hela Dalarnas angelägenhet, säger Nilsson.

Kommunen bedömer han får fullt upp med att lösa vatten och avloppsfrågorna i Sälen och de markfrågor som måste till för vägbyggena.

– Vi har arbetat länge nu med fjällpaketet, med gränskommittén Dalarna Hedmark så vi i Region Dalarna måste se till att få fram medel så att vägarna runt flygplatsen blir byggd och att riksvägen upp till Sälen rustas upp. Köpcentrat och driften av flygplatsen får utvecklas av ett nytt vinstdrivande bolag, säger Leif Nilsson.