Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya tankesmedjan Dalarnas Framtid gör premiär med öppet möte om storregioner

På måndag blir det öppet offentligt möte om planerna på Storregioner. Arrangör är nybildade ideella föreningen "Dalarnas Framtid Tankesmedja"
– En stor och viktig och avgörande fråga för dalfolket. Jag är övertygad om att många vill lyssna och även säga sitt om saken, säger initiativtagaren Anders Ahlgren.

Den 29 augusti presenterade Centerpartiets förre riksdagsledamot Anders Ahlgren sin nya satsning - Tankesmedjan Dalarnas Framtid. Målsättningen är att, utanför den traditionella partipolitiken, lyfta fram viktiga frågor för att bidra till länets utveckling .

Nu bjuder föreningen på sitt första publika arrangemang. Ett öppet stormöte om planerade storregionerna - på måndag kväll i Dalarnas Museum.

Jag är övertygad om att det är många i Dalarna som vill höra och även säga sitt om saken.

Anders Ahlgren har tidigare beskrivit storregionsprocessen som alltför stressad.

– Jag tycker det är tråkigt att ansvariga landstinget och Region Dalarna inte arrangerat några öppna möten alls för allmänheten i länet om denna viktiga fråga. Jag är övertygad om att det är många utanför politiken i Dalarna som vill höra och säga sitt om saken. Syftet för oss nu är att lyfta fram frågan för att ge möjligheter till en diskussion, säger han.

LÄS MER: NYA TANKESMEDJAN: Vi ska bli kaxigare när vi berättar om Dalarnas styrkor

Inbjudna deltagare till mötet är bland andra centerpartisten Kent Johansson - en av regeringens två utredare bakom förslaget om storregioner, Göran Carlsson - länets projektledare för storregionsarbetet samt regionchef Tiina Ohlsson och landshövding Ylva Thörn.

– Regionfrågan är mycket viktig och kommer påverka människorna i länet för all framtid. Det går också väldigt fort. Politiska beslut om förslaget ska tas i länet under september. Redan från 2019 ska detta vara på plats. Samtidigt vet vi inget om hur staten kommer organisera sina myndigheter, statliga verk och statliga jobb i allt detta nya. Detta är viktigt att diskutera och reflektera över, säger han.

Tankesmedjan bakom satsningen vill tona fram som en oberoende aktör, men samtidigt domineras ledningen av tunga centerpartister. I styrelsen ingår förutom Anders Ahlgren även Karin Perers (C) - ordförande för Mellanskog och Kyrkomötet, Lena Reyier (C) - oppositionsråd i Landstinget Dalarna. Andra ledamöter är journalisten Anders Hansson, Göran Lindblå - tidigare vd för OKQ8 och företagarna Klas Hedlund (Lena Reyiers man), Maria Nyström och Stefan Holgersson

– Visst är vi flera med anknytning till Centerpartiet. Men vår tanke med detta är inte partipolitik. Tanken är att lyfta viktiga frågor inför dalfolket för att på så sätt skapa en eventuell opinion, samt bredda och väcka debatt. Det kändes naturligt för oss att inleda med denna fråga. Storregioner handlar om att förändra en ordning som tjänat oss i 400 år. Då är det viktigt med en bred och öppen diskussion även för allmänheten, säger Anders Ahlgren.