Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya riktlinjer för alkohol

Kommunfullmäktige har efter lång debatt antagit nya riktlinjer för serveringstillstånd i Borlänge.
– Det är ingen radikal förändring av alkoholpolitiken. Vi har fortfarande en restriktiv hållning, säger Jan Bohman (S).

Riktlinjerna som träder i kraft 1 oktober är enligt socialnämndens ordförande Kenneth Persson (S) en anpassning till den nya alkohollagen. Men det finns också lokala förtydliganden.

Som att det införs ökade möjligheter för alkoholservering på idrottsarenor - som Domnarvsvallen. Att den möjligheten nu öppnas debatterades livligt i kommunfullmäktige på tisdagskvällen.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet argumenterar starkt mot delar i de nya riktlinjerna, och Mia Jäverling (V) vittnar på ett personligt sätt om sin egen alkoholism, och sex års nykterhet.

– Nog måste väl socialdrinkaren kunna vistas på en kommunal anläggning i 90 minuter utan att behöva alkohol. Inte minst för att vara en förebild för barn och ungdom. Det behövs fler alkoholfria zoner. Vänsterpartiet säger nej till att öppna upp för alkohol. Kan man inte se en fotbollsmatch i 90 minuter utan alkohol har kommunen stora problem, anser Mia Jäverling.

Nils Gossas (MP) vill inte heller öppna för alkoholservering i kommunala lokaler och anläggningar som Domnarvsvallen och Maximteatern. Han menar att det ligger något i "de små stegens tyranni".

– Det är när man steg för steg upphäver vissa föresatser och regler. Man kan använda ett annat uttryck också. Djävulen sitter i detaljerna. De små stegens tyranni leder åt helvete.

Vänsterns förslag om att stoppa alkoholservering efter klockan 01 diskuteras. Men beslutet blir att det även i fortsättningen kan ges tillstånd till 02. Debatten blir lång och inläggen många.

Ulla Olsson (M):

– Kommunen har inte en generös alkoholpolitik och vi ska inte ha det heller. Är det en garanti att alla människor är nyktra om det inte serveras alkohol på Domnarvsvallen?

Håkan Castor (S):

– Under mina 16 år vid Maximteatern har vi tjatat om att göra teatern till en riktig teater. Att vi inte ens får dricka lite öl eller vin är lite inskränkt, förmyndarskap. Vi vill inte ha det för att tjäna pengar. Det är mer en trivselfråga.

Lars Ingvarsson (FP):

– Det är bättre att folk dricker under ordnade former än sitter hemma och super.

Josef Erdem (S):

– Om det är öppet till fyra eller fem spelar ingen roll. Det är kontrollerade former. Det är hemma man dricker för mycket. Jag skulle gärna ha mer öppet.

Jan Bohman (S):

– Vi släpper inte allt fritt, vi har ingen radikal förändring av alkoholpolitiken. Men en något förändrad syn än tidigare. Domnarvsvallen ska inte bli en jättelik pub, det handlar om restriktivitet och avgränsade områden. Skiljelinjerna är mindre än vad tonläget är högt. Vi håller emot de som vill ha öppet på krogen till tre, fyra eller fem.