Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya revir och lösvargar ökar riskerna

Jag beklagar verkligen den tragiska händelsen i Kolmårdens djurpark. Arbetsmiljölagen ställer stora krav på skydd mot olyckor och jag ska inte föregå utredningen. Men för mig är det obegripligt att en ensam djurskötare får vistas bland instängda vargar. Den mänskliga faktorn, människans förmåga att råka göra fel, har troligen orsakat olyckan.

Vargars beteende skiljer sig inte oavsett om de befinner sig i hägn eller rör sig fritt i naturen. Det borde zoologer eller vargforskare hålla med om. Men jag är inte så säker på att man gör det eftersom debatten fortsätter att polarisera människorna i grupperna varghatare eller vargkramare.

Jag är ingen varghatare, men vi som lever på landsbygden, nära naturen långt ifrån storstaden, får uppleva att allt fler vargar syns kring bebyggelse, längs trafikerade vägar, vid förskolor och skolor. Det skapar naturligtvis oro och otrygghet. Fråga dem som bor i byarna om de verkligen törs låta barnen leka ensamma i sandlådorna som förr var föräldrarnas klassiska barnvakter?

Ju fler vargrevir som etableras, liksom inslag av lösvargar utan revir, desto större risk är det att en liknande händelse som den i Kolmården sker i någon av våra byar. 

Jag uppmanar alla riksdagspolitiker att agera och inse att vi inte kan ha vargar springande fritt där människor bor.

Nils-Åke Norman (M)

Älvdalen