Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya regler införs efter 20 fall av sexuella ofredanden på Aqua Nova

Under 2015 förekom omkring 20 fall där personalen på Aqua Nova i Borlänge anmält tafsanden och sexuella ofredanden. Häften av fallen är polisanmälda.

Här kan du ladda ner den nya DT-appen i Appstore för iPhone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

Äventyrsbadet, som årligen besöks av 300 000 badgäster, har satt in extrapersonal. Från december gäller framför allt en ny regel:

Pojkgrupper måste ha en ombytt och badande ledare från boendet, med i omklädningsrum och rutschkanor, per tre flyktingungdomar.

– 2014 anmälde vi ett fall av misstänkt sexualbrott. 2015 har detta eskalerat. Vi har säkert tio anmälda fall som är under polisutredning, säger verksamhetschef Anette Nohrén vid Aqua Nova.

Det har hänt att grupper av pojkar, mer eller mindre utan ledare, betalats in i badkassan och sedan inte kunnat hantera situationen i badet med andra badklädda barn och ungdomar.

Enligt Maserhallen kan det handla om en kulturkrock.

– Ja, det har beskrivits så av vår vd. En ovana skulle jag säga att umgås med flickor på det här sättet, säger Håkan Castor, styrelseordförande.

De anmälda fallen berör utlandsfödda.

– De anmälningar som är gjorda gäller utlandsfödda. Det är ett stort problem. Det tar fokus från personalens ordinarie arbete med säkerheten i badet när vi måste försöka hindra överfall och efteråt söka reda ut vad som hänt, säger Anette Nohrén.

– Vi vill inte ställa grupp mot grupp. Men det finns en skillnad mellan de som redan bor och går i skola i Borlänge och de som bor på boenden runt om i Dalarna. Dessa senare kanske bara varit i Sverige en vecka, så ska man ha trevligt en dag och åka och bada. De har släppts av här inne, men man har inte informerat riktigt vilka regler som gäller. De är inte vana att vara tillsammans pojkar och flickor i den här typen av miljöer, säger Castor.

Alla har inte haft ledare med.

– En del har haft ledare, andra inte, säger Nohrén.

Ett sexuellt ofredande kan se ut på olika sätt.

– Om vi tar vattenruschkanan så stannar killarna i kanan, när tjejer kommer efter fångas de upp. Killarna drar i badkläder och försöker vara innanför och tafsa, säger Nohrén.

– I ruschbanorna ser vi inte vad som händer, säger Castor.

LÄS ÄVEN: Lisa Magnussons ledare: Fler vuxna behövs för att få stopp på badhustafsandet

Aqua Nova vidtar åtgärder.

– Vi kräver från och med nu att det måste vara en vuxen per tre barn som går in. En ombytt och badande person, med fullt ansvar för barnen, säger Anette Nohrén.

– Vi fokuserar på att det ska vara ledare med. Det ingår även i vår strategi att besöka migrationsverkets anläggningar och informera om vad vi förväntar av de besökande på Aqua Nova. Och vi polisanmäler alla händelser vi ser, säger Håkan Castor.

– Vi jobbar stenhårt med detta. Alla ska kunna bada och känna sig trygga. Detta måste lösas snabbt. Värsta som kan hända är att föräldrar stoppar sina barn från att komma hit.

Badet ser över möjligheten att anställa utlandsfödda att både kunna direktinformera samt följa de badande. Borlänge kommun har redan anställt Jamal Mohammed från Sudan till Maserhallen. Han möter och skapar relationer med grupperna.

Det var SVT Dalarna som var först med att berätta om fallen med sexuella ofredanden i Aqua Nova.