Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya regler hotar länets bredbandsutbyggnad

Landshövding Maria Norrfalk är djupt kritisk mot jordbruksverket. Nyinförda regler hotar bredbandsutbyggnaden i länet.
– Detta måste stoppas, säger Maria Norrfalk.

Annons

Hitintills har byar med maximalt 3 000 invånare haft rätt att söka samhällets stöd för bredbandsinvesteringar. Nu har Jordbruksverket ändrat det till byar med maximalt 200 invånare.

– Uppseendeväckande. De menar att byar med fler än 200 invånare ska kunna räkna med hjälp på kommersiella grunder. Att branschen självmant vill satsa. Så ser det inte ut i Dalarnas glesbygd. Resultatet kommer bli att satsningar kommer att utebli. Att bredbandsutbyggnaden avstannar till de områden som behöver det allra mest, säger Maria Norrfalk.

I gemensam skrivelse till Jordbruksverket kräver länsstyrelsen och Region Dalarna att de nya reglerna slopas, eller att möjligheter till undantag får göras om det finns "synnerliga skäl".

– Om vi i Dalarna bedömer att de kommersiella krafterna inte kommer gå in så vill vi ha möjligheten att göra undantag för de som söker stöd men som inte formellt uppfyller de nya kraven. Jag och Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson är helt eniga i detta. Frågan är oerhört viktig för Dalarna, säger Maria Norrfalk.

Gävleborg och Värmland har också agerat mot de nya reglerna.

– Dessa län har ungefär samma typ av landsbygd som Dalarna, med många små byar spridda över ett stort område. Det kommer aldrig bli kommersiellt gångbart att satsa i områden som dessa. Då måste samhället ha rätt att gå in för att det ska bli möjligt.

– Om detta förslag inte är döden för bredbandsutbyggnaden så kommer det åtminstone innebära ett allvarligt systemfel som direkt motarbetar de som är i mest behov av en bredbandsutbyggnad. Vi kan aldrig förvänta oss att de kommersiella krafterna ska fixa det. Samhället måste gå in, säger hon.

Protestskrivelsen skickades till jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg under måndagseftermiddagen.

– Vi ska nu avvakta reaktionen på denna protest. Sedan får vi se hur vi går vidare. Vi, länsstyrelsen och Region Dalarna, utgår från att de lyssnar på oss. Som det är föreslagit nu kan det inte vara. Frågan är oerhört viktig för länets framtid. Helt avgörande för länets glesbygd, säger Maria Norrfalk.