Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya parkeringsreglerna - ett fiasko

De nya stränga parkeringsreglerna i centrala Smedjebacken som trädde i kraft den 1 september år blev strängare än beslutsfattarna tänkt sig.
Faktum är att bötesbeloppen för felparkeringar i flera fall blivit dubbelt så höga som samma förseelse i grannkommunen Ludvika innebär.

Det är med andra ord upplagt för ett praktfiasko. Någon egentlig syndabock pekas visserligen inte ut. Men klart står att det regelverk som sjösattes för ett par månader sedan mejslades fram av förre gatuchefen Niclas Camarstrand.

Exakt vad som gick snett är oklart. Däremot har det framgått att bötesbeloppen hamnade på en nivå som tekniske chefen P-O Dahlström blev varse att de inte ska ligga på.

– Ja, det är en hel del som hört av sig och, lindrigt uttryckt, varit tvärsura över sina felparkeringsböter.

Efter en koll med de parkeringsvakter som anlitats från Ludvika stod det klart att det fanns all anledning att fördjupa sig i ämnet. Parkeringsvakterna bekräftade nämligen att böterna i Smedjebacken var dubbelt upp mot Ludvika.

– Camarstrand har ju slutat hos oss så det här har kommit i ett annat läge nu. Meningen med p-skivorna och de nya reglerna var ju inte att jävlas med folk, utan för att skapa ordning och reda längs gatorna för bland annat snöröjningens skull, säger kommunalrådet Leif Nilsson (S).

Han tillägger att avsikten är att omarbeta regelverket och anpassa systemet så att det blir lika som i Ludvika.

Innan fadäsen upptäcktes hann dock runt 100 bilägare bötfällas. Det exakta antalet är det ingen som vet än. Men med all sannolikhet har många tilldelats en p-bot som ligger dubbelt över den nivå som var tänkt.

– Det kan bli så att vi betalar tillbaka mellanskillnaden. Rent tekniskt skulle det gå, men i så fall blir det kommunen som får stå för kostnaden, säger P-O Dahlström.

– I den mån det är möjligt ska vi betala tillbaka pengarna. Troligen har väl folk slängt bort sin böteslapp, men uppgifterna borde ändå vara registrerade någonstans, resonerar Leif Nilsson.

När det sedan gäller parkeringsvakternas besök i Smedjebacken är de redan stoppade. Det betyder att risken finns för en återgång till den Vilda Västernmentalitet längs gatorna som man ville stoppa.

Beslutsfattandet skyndas dock på så mycket det går. Teknik- och fritidsutskottet skickar nu ärendet vidare till kommunstyrelse och därefter till fullmäktige för beslut.

Strax efter årsskiftet räknar man med att det nya reviderade systemet kan träda i kraft, och parkeringsvakterna från Ludvika kan då göra sin comeback.

– Men man bör komma ihåg att bötesbeloppen och reglerna kommer att gälla fram till dess, och även polisen kan ju bötfälla felparkerare, påminner kommunstyrelsens vice ordförande Ingemar Hellström (S).