Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya näringslivsrådet i full gång

I våras utsåg Svenskt Näringsliv Smedjebacken till Dalarnas sämsta kommun när det gäller företagsklimat. Kommunalrådet Leif Nilsson (S) replikerade med att bjuda in företagarna i kommunen till ett öppet möte.
Syftet var att ta reda på vad missnöjet bottnade i.

Och det fick kommunens ledning, med besked. Leif Nilsson fick det hett om öronen. Kritiken från det närmare 40-talet företagare som kom till mötet var stundtals vass.

Den allra största orsaken till missnöjet bland köpmän/företagare visade sig vara att kommunens politiker inte lyssnat runt bland företagen innan olika beslut togs. Och vid de tillfällen när det politiska etablissemanget väl lyssnat har det inte gjort någon skillnad.

Summan av detta definierades som dåligt företagsklimat.

Det öppna mötet som ägde rum i slutet av maj mynnade ut att det näringslivsråd som tidigare funnits i kommunen skulle återinföras.

– Så blev det. Redan i juni hade vi det första mötet, meddelar näringslivschefen Lennart Silfverin.

Han nämner också att man eftersträvade en bredd i rådet för att nå ut till så många som möjligt. Därför finns i stort sett alla parter representerade - Barkenföretagen, Söderbärke Aktiva Företagarförening SAFF, kommunbygderådet samt oppositionen via oppositionsrådet Lotta Gunnarsson (M).

Varannan månad samlas näringslivsrådet, vilket innebär att till dags dato har man samlats två gånger:

– Och nu är det snart dags igen.

Lennart Silfverin tror att informationsflödet mellan kommunen och företagarna har förbättrats på ett bra sätt. Mellan mötena sprids också information via det lilla informationsbladet Smedjebacken.se.

Näringslivschefen nämner som exempel att kommunens tidigare plan var att arrangera en näringslivsmässa i höst.

– Takreparationerna på fotbollshallen drog dock ut på tiden. Och eftersom det krävs ganska mycket tid för planering har vi valt att vänta med mässan till våren 2013.

Tanken är att en inbjudan även ska skickas till företagen i grannkommunen Ludvika samt till Fagersta och eventuellt även Hedemora.

Vidare har rådsmötena resulterat i att de återkommande företagsluncherna ska ersättas med företagsfrukostar.

– Vi håller just nu på med planeringen av frukostmötena till vintern.