Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya landshövdingen fortsätter kräva svar av Jordbruksverket om nya fiberreglerna

Nya landshövdingen Ylva Thörn kommer fortsätta driva gamla landshövdingens kritik mot jordbruksverkets nya fiberutbyggnadsregler.
– Tillgängligt fiberbredband för alla är oerhört viktigt för utvecklingen i landsbygd, säger hon.

I maj reagerade dåvarande landshövding Maria Norrfalk kraftigt mot Jordbruksverkets nya regler för statligt stöd till satsningar på bredbandsutbyggnad. Landshövdingen menade att de reglerna hotade bredbandsutbyggnaden i länet. Reglerna ledde också till en riksdagsdebatt i juni.

I en gemensam skrivelse krävde länsstyrelsen och Region Dalarna i maj ett svar med förslag på åtgärder från Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg. Maria Norrfalk väntade förgäves på ett svar innan hon lämnade över landshövdingeuppdraget till efterträdaren Ylva Thörn i slutet av augusti.

Nya landshövdingen Ylva Thörn tar nu vid där Maria Norrfalk slutade.

– Inte minst med tanke på regeringens mål (att nio av tio hushåll ska ha snabbt bredband på minst 100 Mbit per sekund till 2020) är det oerhört viktigt att utbyggnaden av fiberbredband inte hämmas. Utvecklingsmässigt betyder väldigt mycket, inte minst för exempelvis företags chans att etableras och utvecklas i glesbygd, säger Ylva Thörn.

Länsstyrelsen och Region Dalarna är besvikna över att Jordbruksverket inte ens svarat på det protestbrev de skickade i maj.

– Jag har kontrollerat och konstaterat att vi ännu inte fått något svar från dem. Detta är inte bra. Det har tagit alldeles för lång tid. Jag tycker det är underligt när frågan samtidigt är prioriterad av regeringen, säger hon.

Länsstyrelsen Dalarna och Region Dalarna önskar kunna göra undantag från de nya reglerna, om det visar sig vara omöjligt för exempelvis en by med 200 invånare att locka kommersiella bolag att satsa i området.

– Just nu tvingas vi bara avvakta. Vad som gör att Jordbruksverket dröjer har vi inte fått någon förklaring till. Det är vi inte nöjda med. Jag kommer fortsätta att ligga på i frågan för att få svar från dem, säger landshövding Ylva Thörn.