Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya kraftverk i Hedemora och Säter

Hedemora energi börjar göra egen el – trots att skeptikerna säger att det är olönsamt.
Men nu ska vatten bli till ånga. En satsning som tvärtom sägs ge både pengar i kassan och minska utsläpp av växthusgaser.

Annons

Gamla hetvattenpannor i fjärrvärmeverken har gjorts om till ångpannor. Både i Hedemora och i Säter finns numera småskaliga kraftvärmeverk.

– Vi har aldrig producerat el tidigare, det är ett nytt kapitel i Hedemora energis historia, säger VD:n Sven-Erik Svahn.

Tidigare gick hett vatten direkt ut i fjärrvärmenätet. I framtiden blir det i stället ånga som leds in i en turbin. Den driver i sin tur generatorn som gör el.

Därefter kyls ångan ner till varmvatten och går ut i värmenätet som förut.

Elen ska Hedemora energi sälja. Förmodligen skrivs ett avtal med ett elhandelsbolag.

– Vi är lite av pionjärer med så här små anläggningar. Många säger att det inte går att bygga småskaligt och få lönsamhet, men enligt våra kalkyler får vi jättebra avkastning, säger Sven-Erik Svahn.

Om elpriset ligger kvar på dagens nivå beräknas investeringskostnaden på 90 miljoner kronor vara intjänad på sju år.

– Vi har ju redan pumpar, bränsleinmatning, byggnader och så vidare. Pannorna är till åren och skulle förr eller senare behöva bytas i alla fall, berättar Sven-Erik Svahn.

De båda anläggningarna drivs av biobränsle. Utanför ligger högar med flis och väntar på att eldas upp.

På Hedemora energi har man sett bränslepriset höjas varje år.

– Men vi kan inte fortsätta att bara höja taxorna för våra kunder, vi måste hitta något annat att få in pengar på, säger Sven-Erik Svahn.

Av den anledningen började en grupp personer fundera över möjligheterna att producera egen el. Ett förslag var att bygga en större anläggning mellan Hedemora och Säter. Men det förkastades eftersom notan skulle sluta på 450 miljoner kronor.

– Vi hade tvingats dra så mycket kulvertar och det skulle bli alldeles för dyrt. Men från de här två turbinerna vi har nu får vi ut 25 gigawattimmar på ett år, vilket motsvarar förbrukningen hos 1 000 eluppvärmda villor. Rent teoretiskt skulle det räcka till 25 procent av alla egnahem i Hedemora kommun.

Hittills har det varit sällsynt att mindre bolag som Hedemora energi bygger kraftvärmeverk på det här viset. Kanske just därför är det nästan ingen som vågar. Men Sven-Erik Svahn tror att det finns stor potential i hela Sverige om Hedemora energis satsning visar sig vara lyckosam.

– I Dalarna är det bara Falun och Borlänge som har kraftvärme, säger han.

Eftersom anläggningarna drivs av förnybar energi, kommer de dessutom att få elcertifikat för varje megawattimme som produceras. Det ger extra intäkter utöver pengarna från elförsäljningen. Elcertifikat är ett stödsystem för att skapa bättre villkor för miljöanpassad elproduktion.

– Hedemora är ju en ekokommun och Dalarna ett pilotlän för grön utveckling, så det här är en investering helt i den riktningen, konstaterar Sven-Erik Svahn.

Det finns även planer om vindkraftverk i Hedemora. Men ett kraftvärmeverk av samma storlek som finns i Säter, producerar nästan dubbelt så mycket el. Det kostar heller inte så mycket mer att bygga det.

– Det är jättekul att vi kan satsa på det här, trots att vi är relativt små, säger Sven-Erik Svahn.