Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya kärleken kostar Mattias Rådbo jobbet som kyrkoherde i Gagnef

/
  • Här är kyrkovärdarnas brev

Sluta omedelbart.
Den uppmaningen fick kyrkoherde Mattias Rådbo av kyrkorådet i Gagnef.
Nu har han lämnat sin tjänst.
– Jag lyfter på hatten och går vidare, mitt privatliv ska man inte hoppa på mer, säger han.

Annons

Kyrkorådet meddelar att Mattias Rådbos agerande under våren har väckt negativa reaktioner bland anställda, förtroendevalda och församlingsbor.

– Mattias Rådbos privata angelägenheter har enligt kyrkledningen inverkat på hans förmåga att leda arbetet i pastoratet. Han har också i olika sammanhang agerat på ett sätt som inte är förenligt med hans roll som kyrkoherde och chef, vilket har påverkat arbetsmiljön negativt, säger Charlotta Rådman Frans, kommunikatör i pastoratet.

Enligt kyrkorådet har han informerats om problemen, men inte tagit till sig av kritiken.

Mattias Rådbo själv känner inte igen den beskrivningen.

– Den här versionen som de berättar nu, den har jag aldrig hört förut. Jag frågade klart och tydligt vid flera tillfällen vad jag gjort för fel, men de har inte gett ett enda konkret exempel, säger han.

I tisdags förra veckan kallades han till ett möte med två representanter från kyrkorådets arbetsutskott, en representant från arbetsgivarorganisationen och två fackliga representanter.

Där fick han uppmaningen om att säga upp sig.

En vecka före mötet hade fyra kyrkovärdar skickat ett brev till kyrkorådet, där de krävde kyrkoherdens omedelbara avgång.

I brevet står det att det är stötande att han öppet visar sitt förhållande med en ny kvinna. Bakgrunden till det är att han under året har separerat och inlett en relation med en anställd i pastoratet.

Men vid mötet som Mattias Rådbo sedan kallades till, angavs helt andra skäl till att han inte längre var önskvärd i församlingen.

Det skulle finnas samarbetsproblem mellan honom och tre andra anställda.

– Jag förstår, och det har jag förstått hela tiden, att det kan vara prekärt eftersom det handlar om privata relationer. Men jag har sagt att vi skulle ge det fram till jul och se om vi kunde arbeta tillsammans.

Nu slutar Mattias Rådbo, efter ganska precis ett år som kyrkoherde i Gagnef. Han har inte fått tillfälle att ta farväl av församlingsmedlemmarna officiellt, men berättar att han under veckan har fått besök från församlingsmedlemmar som tycker att det är tråkigt att han slutar.

– Det här handlar inte om mer än att jag har lämnat ett liv och gått vidare till ett annat. Om det skapar så mycket oro och känslor hos människor så får de hantera det själva.

– Jag lyfter på hatten och går vidare, för mitt privatliv ska man inte hoppa på mer, säger Mattias Rådbo.

Läs också:

Ilska i sociala medier över att kyrkoherden slutar

Stiftet: "Vi vill att folk ska ha bra relationer"

Annons