Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya investeringar väntar Tomteland: "Det gäller att gasa och inte bromsa"

Artikel 3 av 6
fastighetsmarknaden i Dalarna
Visa alla artiklar

För ett år sedan tog familjen Collett över Tomteland.
– Vi har gjort miljonsatsningar på sagolandet, de största investeringarna har vi gjort på personal. I år satsar vi ännu mer, säger Camilla Collett.

Redan efter ett år kan familjen Collett från Mora konstatera att allt fler besöker Tomteland.

– Omkring 50.000 besökare kommer till Tomteland varje år. Sommaren var tuff och inte så bra, men i vinter har antalet besök här i Tomteland ökat. Vi har väldigt mycket människor från Sverige och andra länder här varje dag. Hälften av besökarna kommer från Sverige och hälften kommer från olika delar av världen, Ryssland, Italien, Tyskland och Holland bland annat, säger Camilla Collett.

Andelen utländska gäster har under det gånga året och vintern ökat markant, från cirka 15 procent till 50 procent. Även antalet besökare till Tomtelands julshow, Midvinterblot har ökat i vinter. Över 3000 personer har sett föreställningen vilket gjort att Tomteland gjort två extraföreställningar.

– Vi har gjort en rad satsningar på attraktionerna, personal, antalet skådespelare i teaterensemblen har fördubblats. Det är 16 skådespelare i det dagliga programmet och teaterföreställningen Raunas hemlighet är en nyskriven teaterföreställning med ny musik.

– Vi är jätteglada och superstolta över parken, personalen, de fantastiska skådespelarna, artisterna och Tomteland där vår svenska tomte bor, säger Camilla.

Och tomten tar emot alla i sitt hem på Tomteland. Han lyssnar och pratar med barnen och de vuxna. Det sprakar i öppna spisen och tomtemor är också med. Många barn är mycket engagerade i den spännande teaterföreställningen om Rauna, Tomtelands egen skapelse en faun, en blandning av människa och ren.

Tomteland arbetar målmedvetet med budskapen att vara rädd om naturen, klimatet och djuren, att tro på sig själv och vara juste och lära av varandra. Den starka och magiska tomtekraften byggs upp under dagen.

– Det finns många förskolor, som använder sig av våra budskap i sin pedagogiska verksamhet. Vår tomte delar inte ut julklappar med olika föremål utan redskap att stärka självförtroendet, tro på sig själv, miljömedvetenhet och respekt för andra, tomtekraften. Det genomsyrar allt vi gör och vi ser att vi når barnen. Vi bryr oss verkligen om våra besökare. Det är vår drivkraft och vår förhoppning är att ge barnen redskap för livet, säger Maria Håkansson, biträdande teaterchef och ansvarig för Tomtelands djur.

Även Camilla Collett framhåller parkens viktiga budskap:

– När vi jobbar tillsammans kan vi göra bra saker för djur, människor och naturen och att tro på sig själv och sin egen kraft, den vi kallar tomtekraften.

Tomtens viktiga budskap:

–Allt börjar med tron på en mycket viktig person, säger Tomten till barnen, nämligen tron och kärleken till sig själv. Att du är bra, precis som du är, att du är värdefull och älskad för den du är. Tomtekraft är en magisk kraft som sätter igång att verka när man påminner sig om just de här viktiga sakerna och med Tomtekraften bubblande i sig kan magiska och fantastiska saker hända.

– Och det budskapet genomsyrar hela vår verksamhet här på Tomteland. Tomteland skapades av en rad lokala entreprenörer och engagerade politiker tillsammans med några engelska entreprenörer och invigdes 1984. De letade efter en lämplig plats för tomtens hem. Det blev här i Gesunda där jag själv vuxit upp. Tomteland har sedan jag var barn betytt oerhört mycket för mig, berättar Maria "Nisse-Mia" Håkansson.

Visa varandra kärlek och respekt, lär av varandra. Vi är olika och det är bra. Vi hör ihop allesamman, människor, djuren, naturen och vi har ett gemensamt hem - Moder jord.
När vi alla mår bra och känner trygghet och kärlek, då mår Moder jord bra och de magiska goda krafterna växer sig starka.

Tomten, Tomteland Gesunda, Mora

De senaste åren har Grönklittsgruppen AB ägt och drivit Tomteland. För ett år sedan såldes hela sagolandet till familjen Collett från Mora och deras Sebra Invest AB. Camilla Collett har tidigare varit VD för parken, som driver och äger parken tillsammans med sin man Tommy och parets vuxna barn.

– Vi kommer under 2019 att satsa ännu mer, bland annat kommer teatern att utökas, vi bygger nya loger för skådespelarna och tillhörande våtutrymmen. Kostym- och scenografiateljén byggs ut och mer utrymme skapas för mer personal. Dessutom öppnas Sagofens hus, Häxan har fått ett nytt hus och Alven har fått ett eget hus. Vi kommer att bygga ut den svenska tomtens sagovärld ännu mer.

– I vår presenterar vi också en ny attraktion i skogen, säger Camilla Collett.

– För att lyckas tror jag det är mycket viktigt att gasa och inte bromsa. Att familjen Collett blivit Tomtens hjälpredor här är jätteroligt. Det känns rätt, som att komma över en tröskel. Det är jätteroligt och allt har gått över förväntan. Jag tror också vi kan ge barn och även vuxna mycket, som ett mentalt andrum i en stressig tid, säger Maria Håkansson, biträdande teaterchef Tomteland.