Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya fakta presenteras i tvistemål

Midsommaren 2008 besökte en då 78-årig Holger Bergendahl med barn och barnbarn en campinganläggning i Orsa Finnmark. Under vistelsen skadade sig Holger svårt när han skulle stänga en grind överst i en fyra meter brant trappa och föll handlöst baklänges. Han ville få skadestånd men fick avslag i alla rättsliga instanser. Nu kräver han att ärendet tas upp i en ny huvudförhandling i Mora tingsrätt.

Holger Bergendahl, som till vardags bor i Skåne, fick hyra ett härbre där sovrummen fanns på övervåningen. Den 24 juni 2008 föll han nedför en trappa från övervåningen i samband med att han skulle låsa en säkerhetsgrind, för att det tre åriga barnbarnet inte skulle falla ned i den branta trappan. Holger ådrog sig hjärnskakning, yttre skador på huvud, armar, ben och tänder samt förstörda kläder.

Bergendahl yrkade på att campingägarna skulle betala ett skadestånd på drygt 130 000 kronor. Ärendet behandlades av Mora Tingsrätt som ett tvistemål vid en huvudförhandling den 21 november förra året. Målet begränsades till en mellandom om enbart skadestånd på de båda parternas begäran.

Tingsrätten kom i sin dom den 6 december fram till att yrkandet om skadestånd skulle ogillas. Det var enligt tingsrätten olyckliga omständigheter som ledde till olyckan som inte kunde belasta campingägaren.

Ärendet överklagades, men både hovrätt och Högsta Domstolen sade nej till prövningstillstånd.

De övriga delen av målet har varit vilande, men nu kräver campingens ägare att de ska avslutas. Därför skrev tingsrätten till Holger Bergendahl och begärde in ett yttrande inför avslutningen.

Nu kräver Holger Bergendahl att ärendet tas upp till huvudförhandling före det avslutas. Alternativet är att målet enbart slutförs på grundval av de uppgifter som framkom under förhandlingen inför mellandomen.

I sin nya inlaga till tingsrätten framhåller Holger Bergendahl att flera uppgifter inte kom fram under huvudförhandlingen till mellandomen. Bland annat uppger han att säkerhetsgrinden var hemmagjord i massivt furu vilket gjorde att den var tung.

Enligt Holger fyllde den knappast en funktion som säkerhetsgrind då det krävdes att använda båda händerna att stänga den samt stå med ett ben i luften på grund av trappkonstruktionen.

Under vistelsen i Orsa finnmark hade Holger enligt tingsrättens domskäl i mellandomen låst grinden vid ett antal tillfällen utan missöde. Men vid olyckstillfället lossnade hela grinden och drog med Holger i fallet.

Enligt Holger hade familjen inte förvarnats om problemen utan budskapet var att härbret var barnsäkert. Men i realiteten anser han att det var omöjligt att en treåring skulle kunna gå ensam i den branta trappan. Familjen fick ingen information om att säkerhetsgrinden var flyttbar och att det inte fanns någon stoppanordning i gångjärnet. Hade den informationen skett skulle inte olyckan ha inträffat enligt Holger och han rubricerar ärendet som grov vårdslöshet.