Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya boxar göra återvinning lättare

/
  • Myrorna sätter upp ett 30-tal nya insamlingskärl i Borlänge och Falun. Nytt är att man även kan lämna trasiga kläder, men de måste vara torra och rena.

Nu ska det bli lättare att göra sig av med begagnade kläder. Myrorna sätter nämligen upp 18 nya insamlingsboxar i Borlänge och 15 i Falun.
Målet är att fördubbla insamlingen av kläder till 2018.

Annons

För att göra det lättare för folk att återvinna gamla kläder satsar Myrorna på att sätta ut klädboxar vid återvinningsstationer.

– Förut har man bara kunnat lämna här vid butiken, säger Kicki Rämgård som är butikschef för Myrorna i Borlänge.

Kläder, skor, väskor och accessoarer som samlas in i Borlänge och från tre andra butiker skickas till Karlstad för sortering och prismärkning innan det som räknas som säljbart skickas tillbaka till butikerna. Möbler och prylar som lämnas in till Myrorna säljs däremot alltid på samma ställe.

– Det går jättebra sedan vi flyttade till Borlänge i september. Vi säljer ungefär dubbelt så mycket som i Falun. Dessutom är lokalerna väldigt bra bland annat för att de passar dem som arbetstränar här, säger Kicki Rämgård.

Hon är glad för att Myrorna satsar på fler återvinningsmöjligheter.

– Det är jättebra ur miljösynpunkt och ju mer vi säljer desto mer kan vi bidra till Frälsningsarméns sociala arbete, säger Kicki Rämgård.

Målet för Myrorna centralt är att fördubbla insamlingen av textil, från 8 000 ton i Sverige idag till 15 000 ton 2018. Man vill inspirera konsumenterna att återanvända och köpa mer second hand för att förlänga produkternas livslängd och minska belastningen på miljön.

"Det går åt upp till 29 000 liter vatten för att framställa ett kilo bomullstextil och ungefär ett kilo kemikalier för att göra en t-shirt. Att producera ett kilo textil ger dessutom upphov till ungefär 15 kilo växthusgaser", skriver Myrorna i ett pressmeddelande.

I de nya boxarna kan man slänga även trasiga kläder, men de måste vara rena och torra, annars kan allt i boxen bli förstört. De trasiga kläderna säljs utomlands till en enklare form av återvinning, enligt Myrornas hållbarhetschef:

– De kan bland annat användas som fyllnadsmassor eller putstrasor i industrin, säger Emma Enebog.