Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya berguvar har kommit till Falu gruva – snart kan det bli ungar

Två nya berguvar har etablerat sig vid häckplatsen Falu gruva. I bästa fall kan det bli berguvsungar i slutet av mars

Annons

– I går kväll konstaterade vi att det är två olika individer, efter att ha tittat på bilder, säger Kalle Bergström, berguvssamordnare på Dalarnas ornitologiska förening.

De senaste två veckorna har en berguvshanne hörts ropa från höga punkter i Falun. Bland annat har fågeln setts sitta uppe på guldkorset på Kristine kyrka.

– Vi tror att det är ett par i gruvan, det blir jättespännande att se vad som ska hända nu, säger Kalle Bergström.

Berguvarna håller sig lite i skymundan. Men en webbkamera har registrerat spår i snön vid häckplatsen. Det kan vara så att berguvarna sitter och tittar på platsen för att se om den är säker.

– Vi vet inte något om deras erfarenheter av människor, så det gäller att de inte blir störda. Det har varit okej med arbetsfordon, men inte att människor springer i närheten av dem och rör sig nere i gruvan, säger Kalle Bergström.

Förhoppningsvis blir det nya ungar. Berguvarna brukar sätta sig och ruva i mitten av februari.

– De lägger ett ägg per dygn och det brukar vara 3-4 ägg, aldrig fler. Sedan ruvar de i 32 dagar, berättar Kalle Bergström.

Trots att det bara skiljer någon dag emellan ungarnas ålder, är alltid den första ungen märkbart större under uppväxttiden. Den ropar högst och därför matar föräldrarna den mer.

Läs mer om berguvar HÄR