Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya äventyr väntar i Älvdalen

Systrarna Mörk som driver Sportkullan i Älvdalen är inte främmande för att anordna sportevenemang i norra Dalarnas skogar. Nu lägger de till ytterligare en tävling i sin repertoar: Utmaningen.

Cykla, springa och paddla luftmadrass i sammanlagt nio kilometer. Det har man möjlighet att göra den 17 juni där starten kommer gå vid Älvdalens camping. Detta i den nya tävlingen Utmaningen.

Det hela är en multisporttävling som arrangeras av Sportkullan Adventure Race i samarbete med Älska Älvdalen. Tanken är att den ska vara tillgänglig både för tränade och mindre tränade individer.

– Det finns en klass för alla och en sträcka som passar de flesta, berättar Marie Mörk.

Sportkullan har länge spånat på att anordna detta evenemang. Men det var när de fick en förfrågan från Älska Älvdalen om att arrangera det som det, i Maries ord, spratt till. De hakade genast på idén då de brinner för att aktivera folk.

– Det är roligt att tävla. Det behöver inte vara prestigefullt och pretantöst. Man är med för att röra på sig och få motion. Alla behöver röra på sig. Eller kanske inte alla, men många. Det här är en rolig grej och vi vill att steget till själva motionen ska bli mindre, säger Marie Mörk.

– Upplevelser, utforskning och gå-vilse-i-skogen-äventyr är i ropet, menar Torbjörn Zakrisson, ordförande Älska Älvdalen, och fortsätter:

– Det vore jättepositivt om det här blir ett tillrättalagt litet äventyr man kan beta av varje år även om man inte är jättetränad.

Ett något större äventyr kommer också tillbaka för tredje året i rad då Sportkullan en månad senare anordnar Sportkullan Adventure Race.

Det är en lagtävling där tre kvinnor tillsammans ska ta sig an samma moment som ovan men med större betoning på äventyr. Den korta versionen är fem mil och den långa tio.

– Tanken med den tävlingen är att ge kvinnorna en egen arena där deras prestation var den viktigaste. En tävling där man slipper få höra att den bästa damen kom 20 minuter efter herrsegraren. Det är en tävling för tjejer på deras egna villkor. Det har varit väldigt uppskattat, säger Marie Mörk.

Men för alla män som också vill springa, cykla och paddla i Älvdalen finns nu även Utmaningen.