Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya åtgärder ska göra skolan bättre

Nu lovar kommunen en bättre skolmiljö.
– Det är ett jättestort steg men lite för tidigt att skrika hej, säger huvudskyddsombudet Peter Mårtensson.

Efter DT:s artikelserie görs insatser för att förbättra skolornas inomhusmiljö.

– Nu är vi igång med åtgärder. Elevernas hälsa är viktig och i Falu kommuns skolor ska alla må bra, säger Krister Johansson (S), ordförande i fastighetsutskottet, i ett pressmeddelande.

Sammanlagt har faluskolorna över 600 brister. Enligt Johansson är mycket åtgärdat.

– Jag har dragit två slutsatser. Dels att vi måste vara mer flexibla angående ventilationen, dels att vi ska vara mer ödmjuka i mötet med föräldrar, säger Johansson.

I Svärdsjöskolan startas ventilationen, från och med måndag, upp tidigare.

– Jag hoppas verkligen att bemötandet blir bättre. Men jag förstår inte varför ventilationen inte är på dygnet runt, det blev vi lovade för flera år sedan, säger Annelie Parling, mamma till Amanda som fick astma på grund av Svärdsjöskolans problematik.

Kommunfastigheters chef Olle Wiking:

– Någonstans måste vi börja. Ventilationen slås på klockan fem. Åtta på morgonen har luften bytts ut tolv gånger. Vi utvärderar med elever och personal. Blir det inte bättre utökar vi.

På Lugnetgymnasiet, som i åratal haft luftproblem, har ventilationskanalerna i delar av byggnaden rengjorts.

– Vi kommer att märka upp lektionssalarna med antal elever som de är anpassade för. Översyn, fortsatt kanalrengörning och nya flödesmätningar fortsätter successivt på resten av byggnaden. Vi kommer även att utöka drifttiderna för ventilationen, säger Wiking,

Peter Mårtensson, lärare på Lugnetgymnasiet och huvudskyddsombud, välkomnar krafttagen:

– Det är det vi har kämpat för i flera, flera år. Jag uppskattar verkligen att de äntligen har tagit oss på allvar och själva upptäckt att det funnits brister i deras hantering. Det känns jätteskönt att man överhuvudtaget uppmärksammar och förstår vilka konsekvenser det här kan ge för elever och personal. Men jag vill gärna se resultaten också, säger Mårtensson som tror att alla skolor behöver förses med moderna ventilationsanläggningar.

– Samtidigt tycker jag att det är skamligt att det ska behöva gå den här vägen. Det är som med cancerpatienten som inte får någon operation - men när han är med i tv får han hur många som helst.