Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya åtgärder mot legionella på Daljunkaregården

Nya åtgärder har satts in mot för höga halter av legionella i vattnet på äldreboendet Daljunkaregården.
– När vi fick provsvaren beslutade vi att sätta in kemikalier som garanterat tar död på bakterierna, säger Lars Ringsby på Falu kommun.

När en boende på Daljunkaregården drabbades av lunginflammation visade det sig vara så kallad legionärssjuka orsakad av legionellabakterier.

I ett första steg spolades ledningarna med hetvatten. Nya prover togs och svaren kom i förra veckan.

– På några ställen, i några rum, var halterna fortfarande lite för höga, säger serviceförvaltningens chef Lars Ringsby.

Kemisk rening sattes in på onsdagen i förra veckan. I dagarna väntas nästa omgång provsvar.

Det finns uppgifter om ett tidigare fall av legionella på Daljunkaregården. Har ni kollat om det finns brister i varmvattensystemet?

– Vi har gått igenom fastigheten. Som vi ser det finns det inget samband mellan det som har skett tidigare och det aktuella fallet, säger Lars Ringsby.

För låga vattentemperaturer och stillastående vatten kan orsaka utbrott av legionella. Därför görs regelbundna mätningar av temperaturen och Daljunkaregården har infört nya rutiner.

– Det innebär att vi spolar igenom systemet minst en gång per vecka, säger verksamhetschef Ulrika Forsmark.

Har du fått reaktioner från boende och anhöriga?

– Vi går ut med information löpande och har bland annat haft ett informationsmöte. Vi får självklart en del frågor, eftersom det här är ovanligt, men det har inte varit någon rädsla.