Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny ventilation i simhallen sparar mycket energi

Den gamla ventilationsanläggningen i Älvdalens 20-åriga simhall var slut. Efter en omfattande ombyggnad har nu sim- och ishallen fått en väl fungerande anläggning som också spar driftskostnader åt kommunen.

Annons

Det var lagom till semestrarna som simhallen i Älvdalen stängde för att bygga en helt ny ventilationsanläggning för både sim- och ishallen och gymet.

Ingenjörsgruppen Ståhlkloo AB i Mora fick huvudansvaret för jobbet och projektledare blev Älvdalingen Göran Forslund.

Arbetet var beräknat att kosta omkring 7 miljoner kronor, men den exakta slutsumman är inte ännu färdigräknad.

Göran Forslund berättar att kommunen för de sju miljonerna nu fått en helt ny, och betydligt energismartare ventilationsanläggning för hela byggnaden.

– Allt var i princip slut sedan länge på den gamla anläggningen, rosten var utbredd och lager och packningar var i princip slut överallt.

– Med den nya anläggningen behandlas omkring 70 000 kubikmeter luft per timme. Värmen i frånluften tas tillvara och vi räknar med att kommunen sparar 20-30 procent i energikostnader för byggnaden varje år. Plus att de nya materialen står emot fukt bättre än vad de gamla gjorde. Det betyder att den här investeringen betalar sig ganska så snabbt, säger Göran Forslund och Christer Holm där vi går genom fläktutrymmena ovanför entrén till simhallen och personalutrymmena.

– Den nya anläggningen ska hålla i minst 20 år och de som besöker sim- och ishallen i Älvdalen kommer att märka det genom att inomhusluften nu kommer att vara betydligt mindre fuktig och renare.

Samtidigt som detta stora arbete pågått har kommunen också rustat två av omklädningsrummen till ishallen, ett arbete som inte ingått i detta projekt.