Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vändning i fjällkyrkobråket

/
  • Sälen fjällkyrka (bilden) kunde på onsdagen öppnas i regi av Lima-Transtrands församling och i mitten av januari får församlingen även ta över fjällkyrkan i Tandådalen.

Konflikten kring fjällkyrkorna i Sälenfjällen håller på att lösas upp, i alla fall delvis. Stiftelsen, som drivit fjällkyrkoverksamheten, har skrivit under en uppgörelse som innebär att den nya huvudmannen, Lima-Transtrand församling, får tillgång till båda fjällkyrkorna. Tidningen erfar att påtryckningar från turistnäringen är en tung faktor bakom denna uppgörelse.

Annons

Under de senaste dagarna har det varit flera överläggningar mellan företrädare för turistnäringen, stiftet, fjällkyrkorna och församlingen.

Vid ett möte mellan fjällkyrkostiftelsen, biskopen, stiftsprosten, arbetgivarorganistation och fack kunde man komma fram till att hyresavtalen för kyrkorna ska överlåtas så att Lima-Transtrand församling kan driva verksamhet i fjällkyrkorna.

Det tidigare hotet har undanröjts att församlingen skulle kunna dras inför arbetsdomstol om man hade verksamhet i fjällkyrkorna. Där har all personal blivit uppsagd av fjällkyrkostiftelsen på grund av arbetsbrist, då stiftelsen inte längre kunde/fick driva verksamheten.

För den tidigare fjällkyrkopersonalen gäller fortfarande uppgörelsen att samtliga är uppsagda med ett års arbetsbefriad lön. Om den situationen kommer att ändras återstår att se.

Redan på onsdagen fick församlingen nycklarna till Sälens fjällkyrka så att den kan hållas öppen, och från den 16 januari får man även tillgång till fjällkyrkan i Tandådalen.

– De är skönt att den här delen äntligen är löst och vi ska komma i gång med gudstjänster och annan verksamhet så snart som möjligt. Kyrkorna ska vara öppna dagligen, precis som tidigare. Samtidigt kommer ju det här beskedet väldigt plötsligt och vad vi kommer att kunna få i gång under den närmaste tiden är det för tidigt att säga. Det byggs inte upp på en dag.

– Vi vet heller inte vilka pengar vi har till verksamheten, om vi får något av stiftets driftanslag eller om det blir enbart med församlingens pengar. Men en hel del kommer säkert att få drivas på frivillig basis tills vidare, medan vi bygger upp verksamheten, säger kyrkoherde Arne Söderbäck i Lima-Transtrand församling.

En präst och en musiker har församlingen anställt när det blev klart att fjällkyrkostiftelsen och församlingen inte kunde komma överens om samarbete och verksamhetsövergång. Prästen är kyrkoherde emeritus Bertil Brorsson, som tidigare arbetat som kyrkoherde i Lima, och musikern är Sanna Ottosson från Lima.

– Vi har framöver vintern ett 50-tal inbokade vigslar och dop, som vi en gång bokat om till andra lokaler. Nu ska vi ringa runt och erbjuda fjällkyrkorna där vi vet att de flesta vill vara, säger kyrkoherden.

Öppna kyrkor, kaffeservering, regelbundna gudstjänster, musikkvällar dop, vigslar och begravningar ska det vara även framöver i fjällkyrkorna. Men det kan också bli ändringar i utbudet.

En ändring som redan är klar är att ungdomsmottagningen "Morskan", som funnits i Tandådalens fjällkyrka, tagits över av landstinget och flyttat till läkarmottagningen.

Mer läsning

Annons