Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny väg till Vansbro

För 188 miljoner ska de boende mellan Dala Järna och Vansbro slippa den tunga trafiken. Det när E16 nu får en ny sträckning. Går det som planerat så ska trafiken släppas på under år 2020, då med en snabbare, kortare och mer trafiksäker väg.

Annons

De här planerna har funnits sedan år 2000 och planen togs fram redan 2002, men därefter har det inte hänt mycket. Sedan i december ifjol finns sträckan med som ett av de objekt som regeringen gett Trafikverket rätt att dra igång.

Projektledare Åsa Bergqvist på Trafikverket berättar att det nu handlar om att få vägplanen fastställd. Därefter ska Trafikverket få vägrätt över de fastigheter som berörs. Vägplanen ska ge Trafikverket tillgång till den mark som behövs och tillstånd att bygga vägen.

– När det gäller miljöprövningar så är de avklarade liksom samråd, nu återstår vägplanen och sedan ska vi göra den nödvändiga ansökan om vattenverksamhet, berättar Åsa Bergqvist.

Under nästa år är det sedan meningen att upphandlingsunderlag för det stora projektet, värt 188 miljoner, ska tas fram.

Utredningsunderlaget beskriver sträckan från Vansbro till öster om Hulåns fotbollsplan. Vägen går över Skamsberget, därpå nordväst om befintlig väg, förbi Skamhed samt mellan byarna Ilbäcken och Duvnäs. I Hulån anläggs en planskild korsning med järnvägen. Därpå går vägen söder om befintligväg E16 och ansluter till denna vid Hulåns idrottsplats.

Den nya vägen utformas som en mötesfri väg med mitträcke med möjlighet till omkörning. Vägbredden är 14 meter på sträckor med omkörningsmöjlighet respektive 10 meter på övriga sträckor. Högsta tillåtna hastighet blir 100 km/h. Den nya sträckningen blir 6,9 km mot dagens 8,8 km.

I utredningen föreslås att den Trafikverkets underhåll av den nuvarande vägsträckan då upphör. Den gamla vägen kommer att finnas kvar som lokalväg. När det gäller skötseln av den nuvarande vägen proteseter dock kommunen. I sitt remissvar skriver kommunen att underhåll- och väghållaransvar ska vara kvar hos Trafikverket

Miljavdelningen påtalar också att i vattendraget som rinner genom Skamhed finns uppgifter om att flodkräfta ska förekomma och det är därför av stor vikt att vattendraget inte skadas eller grumlas under byggtiden.

– Nu finns projekteringen och snart mark att bygga på. Vi har därför kommit betydligt närmare en byggstart, säger Åsa Bergqvist på Trafikverket.