Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny väg ska byggas från Rörbäcksnäs

Arbetet för att förverkliga Airport Center på Mobergskölen i Sälenfjällen rullar på. Nu har man sett på möjliga väganslutningar, och bästa alternativet är en ny väg från Rörbäcksnäs.

Man har tittat på olika alternativ i en åtgärdsvalstudie, som Trafikverket tagit fram.

– Efter en workshop, som hölls i Sälen på sensommaren med alla parter involverade, är man överens om att en ny väg österut från Rörbäcksnäs och söder om flygfältet, vidare ut på fjällvägen är det bästa alternativet, säger Christian Pleijel, konsult åt Trafikverket i projektet.

Eftersom det utbyggda flygfältet kommer att korsa nuvarande fjällvägen mellan Sälen och Rörbäcksnäs måste man hitta alternativ trafiklösning. I Rörbäcksnäs har man varit ängslig för att hamna avsides om vägen skulle dras norrut.

– Man har bland annat tittat på att bygga en tunnel under landningsbanan, eller att reglera vägtrafiken med ljus och bommar i samband med att flygplan startar och landar. Men efter att ha diskuterat och funderat under ett par dagar så var alla överens om att ny, sydlig väg är bäst, säger Pleijel.

I diskussionerna deltog ett 25-tal representanter för alla intressenter, byalaget i Rörbäcksnäs och staten och alla där emellan.

Det förslag som nu kommer att läggas fram blir en väg som utgår norr om Rörbäcksnäs och går mot södra delen av flygfältet, där flygterminal och köpcentrum planeras ligga. Hela den nya vägsträckan är cirka 7-8 kilometer.

Inom några veckor räknar man med att närmare presentera en lämplig vägkorridor för vägbygget.

– Jag är djupt imponerad av hur alla jobbar med Airport Center, både offentliga och privata aktörer. Det är trafikverk, region, kommun och näring. Glesbygder som kan jobba så här växer inte på träd, säger Pleijel.

– Arbetet har inte bara utmynnat i förslag på ny väg. Det finns förslag på ytterligare 25 åtgärder.