Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny talangjakt för supertvillingar på enhjuling

Martin Sjönneby har med ett hopp på 131 centimeter satt nytt världsrekord i höjdhopp – med enhjuling.
Han och hans tvillingbror Josef har också plockat hem totalt fyra medaljer vid VM i extrem enhjuling i Italien.
Nu cyklar Österforstvillingarna in i televisionens rampljus, närmare bestämt i SVT:s talangjaktprogram Rampljuset.

Tvillingarna – Martin är sex minuter äldre än Josef – har ägnat sig åt extrem enhjulingscykling i fem år.

– Från början var det mest en rolig grej, berättar de.

I dag tillhör 20-åringarna världseliten i den snabbt växande sporten.

– Den är nyskapande och spännande, samtidigt som den ständigt erbjuder oss nya utmaningar.

Bröderna tillstår att de är lite förvånade över VM-framgångarna:

– Men vi har ju naturligtvis tränat en del...

Deras träningsdos ligger på ungefär nio timmar i veckan året om och de menar att tvillingskapet – att alltid ha en träningskompis – bidrar till att de orkar och lyckas så bra.

Martins VM-resultat i höjd – 125 centimeter – var nytt svenskt rekord och en tid efter VM satte han nytt världsrekord med 131 centimeter, noterat under en tävling i Danmark. Grenen går ut på att på enhjuling hoppa över en ribba, landa på cykeln och cykla vidare.

– Det kräver spänst och teknik, berättar "hoppcyklisten", som har en egen teknik, där han kör rakt mot ribban, kryper ihop och vid upphoppet drar med och upp cykeln.

Tidigare har bröderna vunnit flera SM- och EM-medaljer samt medverkat i en talangtävling i TV4. I dag arbetar Martin som säljare i en enhjulingsbutik och Josef i en skola i Stockholm. Och deras arbetsgivare är förstående när de behöver ta ledigt för att tävla och göra uppvisningar under namnet Unitwins. Under senare år har de gjort uppvisningsturnéer i främst Sverige, Finland och Danmark och de har också arbetat som instruktörer runt om i Norden.

I morgon cyklar de i tv, i en talangjakt i SVT Barnkanalen, och utan att gå in på några resultatmässiga detaljer förklarar de att de är "väldigt, väldigt nöjda med uppträdandet".

Och de kommer att fortsätta med den extrema sporten så länge det är roligt, så länge de kan utveckla sin cykling – och så länge de inte råkar ut för några mer allvarliga skador.

– Vi belastar våra kroppar på en del onaturliga sätt och det är förenat med en del risker att cykla på en smal planka några meter upp i luften och att hoppa ner från tre meter höga platåer. Men fortfarande är det här enormt roligt, förklarar Martin Sjönneby.