Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny succé för mikroölfestivalen i Söderbärke: "Fantastiskt roligt"

14:e och näst sista mikrobryggerifestivalen i Söderbärke – då bjöds de drygt 2 500 besökarna på folkfest och livebryggning.
– Jag får mycket frågor kring hembryggning och det här är fantastiskt roligt, säger bryggaren Johan Hallgren.

TV: Se "Öltysken" som "ägde" festivalen: "Tjejerna kommer till mig"

Mikrobryggerifestivalen i Söderbärke har blivit en institution i Ölsverige.

I helgen genomfördes den 14:e upplagan av Söderbärke mikroöl festival (SMÖF), vilket var den näst sista, och i vanlig ordning var det välbesökt.

Mikrobryggerier från landets alla hörn hade samlats för att visa upp nyheter och få sina brygder bedömda av besökarna – men det handlade inte bara om att smaka av.

– Det är femte gången jag är med och brygger live. Det är mycket folk och många nyfikna som är här och tittar. Jag får mycket frågor kring hembryggning och det är fantastiskt roligt, säger Johan Hallgren och fortsätter:

– Många kommer och är nyfikna och kan brygga. Andra vet inte alls hur det funkar så ibland får man förklara från början hur det här fungerar, säger Johan Hallgren.

I bryggverket puttrar en amerikansk IPA (India Pale Ale).

– Det är ett recept jag själv inte gjort. Det här är ett recept på en IPA från amerikanska hembryggarorganisationen. Det är ett kraftigt humlat öl som det smakade i mitten av 1990-talet. Då var det inte jättemycket humlat med stora citrussmaker utan ölet var mildare.

Hur lång tid tar det innan det är klart?

– Själva bryggningen slänger jag ihop på en eftermiddag, men sedan har man ju ett par veckors väntan innan man får smaka av det.

Hur har eventet utvecklats?

– Det har sett ganska lika ut de fem sex senaste åren. Jag har stått och bryggt här de senaste fem åren. Jag skulle säga att intresset ökar kring själva bryggningen. Folk är mer nyfikna på hur man gör.

Hur gör man då?

– Det behöver inte vara så komlicerat, faktiskt. Du kan brygga på spisen hemma. Jag började själv med att brygga på spisen hemma. Det funkade bra.

Det känns som om det här kan bli ungefär hur nördigt som helst?

– Typ. Det går nog in under kategorin flest prylar när man dör vinner. Det kan bli jättenördigt det här, men samtidigt kul.

Fakta – India Pale Ale

India pale ale är ett överjäst öl med hög alkoholhalt, 5 procent och uppåt, har en betydlig beska , och är mer eller mindre ljust till färgen.

Ölet kom till i slutet av 1700-talet för att skeppas mellan England och Indien.

Den höga alkoholhalten och den högre andel humle man hade i ölet, hade den konserverande effekt som var nödvändig för den halvårs-långa resan. IPA:n blev omtyckt och kom sedan ut på den vanliga marknaden där den blev mycket uppskattad.

Källa: Wikipedia.