Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny staty invigs på lördag

Nu börjar arbetet med lärkstubben i Föreningsparken att bli klart. På lördag invigs statyn.
– Det har varit jättekul. Många har gått förbi och visat sin uppskattning, säger motorsågskonstnären Torbjörn Lindgren.

Torbjörn Lindgren från Leksand har till och från under några veckors tid arbetat med en fem meter hög lärkstubbe i Föreningsparken. Tanken har varit att skapa ett historiskt monument över området och dess människor.

– Det är alltid spännande när man fått en sådan här beställning och ändå ganska fria tyglar, säger han.

Arbetet har dragit ut på tiden bland annat beroende på vädret. Nu har konstnären skapat tolv av 15-16 små skulpturer i det hundraåriga trädet.

När tidningen i går kom på besök höll han på att såga till det ökända spöket Tunnel-Maria som enligt sägnen alltid visade sig innan en allvarlig olycka skulle hända i verket.

– De bilder jag har kvar att såga till nu är Föreningshuset, badhuset, fotboll och lekande ungar.

Hinner du bli klar?

– Ja, på fredag måste jag vara klar, bara vädret står mig bi. Om det börjar snöa så kan det gå, men regn eller blötsnö går inte. Då blir det farligt.

Torbjörn Lindgren är väldigt glad över all uppmuntran han fått av förbipasserande.

– Det är värt allt slit. Dessutom tror jag folk tycker det är extra kul att få se något växa fram så här, säger han.

Initiativtagare till projektet är arboristen Tobias Fischer som även sett till att förverkliga det med hjälp av sponsorer.

Ann-Louise Ebberstein, som är projektanställd på Borlänge Energi och även uppvuxen på Hushagen, har hjälpt till med det historiska underlaget som ligger till grund för motiven på stubben. Hon har också föreslagit bandklippare, nämligen sin moster Astrid Svensson.

– Astrid är född på Hyttsidan, uppvuxen i en familj med tio barn, har jobbat i verket och bott på Hushagen i hela sitt liv, så hon har verkligen levt det liv som beskrivs på stubben, säger Ann-Louise.

Nu på lördag klockan 11 invigs lärkstubben med bandklippning och fika. Deltar gör då även representanter för kommunen, SSAB, Borlänge Energi och Tunabyggen.