Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny sommarkurs i älvdalska

Årets sommarkurs i älvdalska börjar efter midsommar och under en veckas tid kommer älvdalingar, amerikaner, Stockholmare och andra att brottas med några av det älvdalska språkets många märkvärdigheter.

Kursen, som startar den 26 juni, leds av Yair Sapir. Han kommer från Israel och jobbar som lektor i svenska vid Högskolan Kristianstad och är en av de mest aktiva förkämparna för älvdalskans överlevnad.

– Jag kommer att försöka gå i Bengt Åkerbergs fotspår och lära ut den klassiska älvdalskan, uttal, ordförråd och grammatik- men även träna den muntliga kommunikationen.

– Vi ska även ta hjälp av infödda älvdalingar när vi ska baka och tala älvdalska (bakum og dalskum) och dansa och tala (dansum og dalskum) älvdalska. Dessutom ska vi ha allsång på älvdalska varje morgon, berättar Yair Sapir.

Karin Trapp i föreningen Ulum Dalska har fått in ett antal anmälningar till kursen redan innan den annonserades ut. Bland annat åker en person från USA för att delta i kursen. Andra deltagare kommer från bland annat från Danmark, Stockholm och Älvdalen.

Föreningen har även beslutat att förskolepersonalen på den älvdalsktalande avdelningen ska få en gratifikation. Övrig förskolepersonal går kursen kostnadsfritt.

– Vi betalar 1 500 kronor plus kursavgiften för dem, säger Karin Trapp i Ulum Dalska.

Älvdalens kommun beslutade i höstats om en plan för att rädda älvdalskan från att försvinna. Men från skolförvaltningens sida har det inte beslutats om några gratifikationer eller stimulanser för personal som vill gå på kursen.

Anmälan till kursen kan göras via Ulum Dalskas hemsida eller till Karin Trapp i Ulum Dalska.

Björn Rehnström