Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny skola kostar 250 miljoner

En ny F-9-skola i Hälsinggården skulle kosta 200-250 miljoner kronor att bygga, enligt en förstudierapport som kommunfastigheter gjort.

Annons

– Miljöpartiet har hela tiden varit emot byggandet av en ny skola i Hälsinggården, inte minst med tanke på de ekonomiska konsekvenserna, och vi har inte haft anledning att ändra oss i frågan, säger gruppledaren Richard Holmqvist (MP).

Just nu pågår diskussioner om hur Falu kommun ska tillgodose lokaler för grundskolan respektive gymnasieskolan i Hälsinggården/Haraldsbo.

Gymnasieskolan står inför ett vikande elevunderlag och måste av ekonomiska skäl lämna lokaler, vilket är bakgrunden till det förslag om att flytta vissa gymnasieprogram från Haraldsbo till Lugnet och Kristine lämnats av tjänstemän på skolförvaltningen.

Samtidigt kräver den mer än 50 år gamla Hälsinggårdsskolan stora renoveringsbehov till följd av dålig ventilation, förslitningar och funktionsbrister. Främst är det högstadiedelen som kräver akuta åtgärder och röster höjs för att den ska rivas helt.

Med anledning av detta har en förstudie tagits fram, gjord av kommunfastigheter, som bland tydliggör vilka ekonomiska konsekvenser olika vägval kan få.

I den framtagna förstudien beräknas en nybyggnad av en F-9-skola i Hälsinggården kosta kommunen cirka 200-250 miljoner kronor.

Men också många andra större skolinvesteringar pågår/kommer inom de närmaste åren: Nybyggnad av sex avdelningar förskola i Slätta, bygget av ny huvudbyggnad i Aspebodaskolan, stor ombyggnation och renovering av Bjursåsskolan och totalrenovering av Sundbornsskolans kök är några av dem.

Omfattningen av Bjursåsskolans ombyggnad är inte klarlagd, men i förstudierapporten beräknas investeringsvolymen för de fyra ovannämnda projekten till omkring 170 miljoner kronor. Till denna summa ska också läggas kostnaden för ett flertal mindre projekt för 2-5 miljoner kronor/styck.

– Kommunen kan inte investera i allt. Bjursåsskolan måste renoveras och byggas om, den processen är helt nödvändig. I Hälsinggården finns en annan lösning, nämligen den att eleverna flyttar in i Haraldsbogymnasiets lokaler. Dessutom har skolan i nuläget för många lokaler sett till elevunderlaget, säger Richard Holmqvist.

I april i år beslutade skolnämnden dels att Hälsinggårdsskolans högstadium ska evakueras till lokaler inom Haraldsbogymnasiet inför höstterminen 2013, dels att en ny F-9-skola ska byggas.

– Vi var emot beslutet om att bygga en ny skola redan då. Det var en färsk skolnämnd med många ersättare på plats som tog det beslutet. Men efter det har nog insikten hos de allra flesta kommit om att kommunen inte kan investera så mycket, menar Richard Holmqvist.

Enligt kommunfastigheters förstudie skulle också en nybyggd F-9-skola medföra en stor kostnadsökning i hyra för grundskoleverksamheten och även stora vakanskostnader för kommunstyrelseförvaltningen/kommunfastigheter i form av outnyttjade gymnasielokaler.

– Det finns mycket att beakta, säger Richard Holmqvist.

Kostnaderna för att anpassa Haraldsbogymnasiets lokaler för grundskolan och att anpassa Lugnetgymnasiet för flytten av esteter och naturvetare dit, beräknas, enligt förstudien, till cirka 30 miljoner kronor.