Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny seger för Gilbert Karlsson mot Envikens Elkraft

Två nya domar i Mark- och Miljödomstolen gör Gilbert Karlsson, Envikens David till segrare mot Goliat- Envikens eEkraft Ekonomisk förening.
– Jag är nöjd med de nya domarna som skyddar min egendom, motparten är naturligtvis inte lika nöjda då de inte kan tjäna lika mycket pengar som de tänkt på sitt vatten, säger Gilbert Karlsson.

Sommaren 2000 ödelades hans såg i Enviken av översvämningar. Nyligen vann Karlsson mångmiljonskadestånd efter en dom i Mark- och Miljödomstolen i Nacka Tingsrätt.

Men översvämningen gjorde att Gilbert Karlsson noga satte sig in i vattenlagstiftningen och han har nu blivit en nagel i ökat hos kraftbolagen som reglerar i Dalälvens vattensystem.

Och nu börjar kunskapen löna sig.

Den ena domen gäller Ytterytängers kraftverk där Envikens Elkraft får betala Gilbert Karlssons Fricabolags rättegångskostnader på 40 000 kronor. Där blev det stopp för kraftbolagets planer på att bygga ett nytt vattenkraftverk men Envikens elkraft får vidta åtgärder som ökar den befintliga dammens förmåga.

Den andra domen gäller Pipardammen där Envikens Elkraft får bygga som tänkt men med villkoret tappningen samordnas med Ytertängerdammen. Här får Envikens Elkraft och Falu kommun betala Gilbert Karlssons rättegångskostnader på 65 000 kronor.

Gilbert Karlssons kamp har förutom att öka skyddet av hans Fricasåg i Övertänger också bidragit till bättre vattenskydd i Hedens by i Yttertänger, fritidshus nära Vågsjön, bebyggelse omkring Toftan och Carl Larssongården.