Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny rink kan hamna på ny plats i Håksberg

En vinter till får den gamla slitna hockeyrinken i Håksberg tjäna skridskoåkarna.
Men går allt som planerat kan det nästa vinter skrinnas på en ny rink, flyttad betydligt närmare skolan och förskolan i byn.

Den nuvarande rinken är gammal, med sliten sarg och belägen där markförhållandena inte är de bästa.

Därför är nu flera parter inblandade i förberedelser för en flytt av hockeyplanen närmare skolan, till en plats vänster om där infartsvägen når fram till skolan.

Sedan kommunen tog sin hand från skötseln av uterinkarna i byarna är det i Håksbergs fall skolans föräldraförening som via en kommitté sköter driften av hockeyplanen, vilket inbringar ett årligt kommunalt driftstöd på 5 000 kronor.

Men för att klara den nu aktuella och ganska kostsamma flytten av rinken behövs det bidrag från Riksidrottsförbundet.

Därför är nu även Gräsbergs IK inblandat och på sätt och vis även Gräsbergs byalag och Håksbergs skolstyrelse, eftersom en gemensam faktor är Mats Graaf – ideell kämpe.

– Jo, jag är väl inblandad i allt, säger Graaf med ett skratt.

Hemma på gården i Gräsberg har han under sommaren arbetat med att byta virke i den "nya" sarg som kommunen skänkt till den planerade Håksbergsrinken vid skolan. Sargen kommer från ABB-hallen, där den blev utbytt inför förra säsongen.

– Vi har fått kassera några dåliga sektioner av sargen vi fick från kommunen, så den nya rinken blir i lite förminskad storlek (21 x 41 meter i stället för 30 x 60 meter), säger Mats Graaf.

När sargen kan sättas på sin nya plats är fortfarande oklart, eftersom det krävs en hel del markjobb och annat där. Även om jobben görs ideellt blir det rent materiellt en del kostnader i form av bland annat grus, vattenledning och bränsle till fordon.

Därför sökte Gräsbergs IK redan förra året bidrag Dalarnas Idrottsförbund. Men då blev det stopp eftersom GIK inte var anslutet till Riksidrottsförbundet, RF

Det är nu fixat genom att GIK gått med i Korpen, som i sin tur är med i RF. Därmed är nu ny ansökan aktuell, vilken Mats Graaf hoppas ska ge 100 000 kronor till projektet.

– Men om vi får de pengarna behövs det nog ungefär lika mycket till från sponsorer och kommunen för att vi ska klara det här.

Mats Graaf har gott hopp om at allt detta ska gå att lösa.

– I så fall blir det ju en ökad tillgänglighet till rinken för skolan och förskolan. Barnen hinner ju till och med ut och åka skridskor på rasterna då.