Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny plöjningsdag efter fjolårssuccé

Man skulle kunna tro att intresset för att plöja en åker med en veterantraktor är ytterst begränsat - men "icke sa Nicke!"
– De har hört av sig ända från Sundsvall och Malmköping och frågat om de får komma, berättar Sven-Åke Blomqvist och skakar lätt på huvudet.

Annons

Förra årets träff var lite av ett försök - man ville se om det fanns något intresse. Det fanns det!

Inte mindre än 16 veterantraktorer puttrade då runt på åkrarna närmast bystugan i Rönnäs och visade hur man plöjde förr i tiden.

Då kom ekipagen mestadels från närområdet sam några "långvägare" från Dalstuga i Rättvik, Borlänge och så gänget från Solarvet i Bjursås som inte hade några problem med att plöja där det lutade som mest. Det var ju precis som hemma!

I år har man flyttat från smååkrarna vid bystugan till Storåkern mellan Västra Rönnäs och Östra Rönnäs och intresset har spridit sig långt utanför till och med Dalarnas gränser.

– Veteranplöjning är mycket populär på andra håll i landet, berättar Olle Köpman som ordnar träffen i Rönnäs tillsammans med Sven-Åke Blomqvist med Grålleföreningen i Dalarna i botten.

– Ja, de har hört av sig ända från Sundsvall och Malmköping och frågat om de får komma, fyller Sven-Åke Blomqvist i.

Arrangemanget på lördag börjar klockan 10 och håller på så länge man orkar och tycker att det är kul.

– LRF kommer och fixar hamburgare och fika ute på åkern och det kommer också att finnas möjlighet att åka veterantraktor och prova på att plöja om man vill, avslutar Sven-Åke Blomqvist som kommer att ha minst tre av sina veterantraktorer på plats.