Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny plöjningsdag efter fjolårssuccé

Man skulle kunna tro att intresset för att plöja en åker med en veterantraktor är ytterst begränsat - men "icke sa Nicke!"
– De har hört av sig ända från Sundsvall och Malmköping och frågat om de får komma, berättar Sven-Åke Blomqvist och skakar lätt på huvudet.

Förra årets träff var lite av ett försök - man ville se om det fanns något intresse. Det fanns det!

Inte mindre än 16 veterantraktorer puttrade då runt på åkrarna närmast bystugan i Rönnäs och visade hur man plöjde förr i tiden.

Då kom ekipagen mestadels från närområdet sam några "långvägare" från Dalstuga i Rättvik, Borlänge och så gänget från Solarvet i Bjursås som inte hade några problem med att plöja där det lutade som mest. Det var ju precis som hemma!

I år har man flyttat från smååkrarna vid bystugan till Storåkern mellan Västra Rönnäs och Östra Rönnäs och intresset har spridit sig långt utanför till och med Dalarnas gränser.

– Veteranplöjning är mycket populär på andra håll i landet, berättar Olle Köpman som ordnar träffen i Rönnäs tillsammans med Sven-Åke Blomqvist med Grålleföreningen i Dalarna i botten.

– Ja, de har hört av sig ända från Sundsvall och Malmköping och frågat om de får komma, fyller Sven-Åke Blomqvist i.

Arrangemanget på lördag börjar klockan 10 och håller på så länge man orkar och tycker att det är kul.

– LRF kommer och fixar hamburgare och fika ute på åkern och det kommer också att finnas möjlighet att åka veterantraktor och prova på att plöja om man vill, avslutar Sven-Åke Blomqvist som kommer att ha minst tre av sina veterantraktorer på plats.