Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny planerad förändring för NLT och Södran: tidningen kommer att komma färre dagar – men ha mer lokalt innehåll

Häromveckan presenterade DT en satsning på lokaljournalistiken, då bland annat Nya Ludvika Tidning och Södra Dalarnes Tidning får egna chefredaktörer.
Nu föreslås det att titlarna ska bli tredagarstidningar, och alltså komma färre dagar – men ha mer lokalt innehåll.
– Jag hoppas att läsarna kommer gilla den nya, matigare tidningen extra mycket, säger SDT:s nya chefredaktör Linda Solum.
Digitalt blir det ingen förändring, med nyheter och reportage dygnet runt på DT:s sajt och i app.

Under våren presenterade Bonnier News Local (tidigare Mittmedia) en satsning på lokaljournalistiken i Dalarna, och häromveckan offentliggjordes vilka de fyra nya, lokala chefredaktörerna blir samt att de politiska redaktörerna blir fler och med ett tydligare geografiskt uppdrag.

Nu föreslås ytterligare en förändring vad gäller titlarna Nya Ludvika Tidning och Södra Dalarnes Tidning.

Samtidigt som dessa kommer att få ett mer lokalt innehåll, genom ett närmare ledarskap och med fler reportrar placerade i Ludvika respektive Hedemora, vill företaget nu att pappers- och e-tidningarna utkommer färre dagar i veckan.

Papperstidningarna skulle i så fall komma ut tisdag, torsdag och lördag.

De dagar NLT och SDT inte kommer ut som pappers- eller e-tidningar, kommer prenumeranterna att istället kunna läsa DT:s övriga e-tidningar. E-tidningarna är alltså exakt likadant utformade som papperstidningarna, men i digital form som även kan läsas på söndagar.

Precis som vanligt får man nyheter och reportage dagligen på DT:s sajt och i app.

— Vår ambition är att satsa på lokaljournalistiken, på granskning och avslöjanden men också berättelserna om läsarnas vardag. Därför utökar vi antalet journalister på Nya Ludvika Tidning och Södra Dalarnes Tidning – samtidigt som varje tidning får sin egen chefredaktör. Den föreslagna förändringen av papperstidningarna innebär att dessa kommer att innehålla ännu mer lokaljournalistik på sina utgivningsdagar, de ska vara matiga med engagerande och lokalt innehåll, samtidigt fortsätter vi att dygnet runt veckans alla dagar publicera nyheter och reportage på våra nyhetssajter, säger Carl-Johan Bergman, biträdande affärschef i Bonnier News Local.

Fredrika Hillervik, som blir ny chefredaktör för Nya Ludvika Tidning, hoppas dels på en mer relevant papperstidning, dels på fler digitala läsare:

– Jag tror att västerbergslagsborna kommer att se att de får en bättre tidning de dagar vi kommer ut, och jag hoppas att fler kommer att ta del av oss dygnet runt på dt.se, säger hon.

Linda Solum, som kommer att leda “Södran” hoppas att läsarna tack vare en mer lokalt fylld tidning kommer att ta frekvensnedgången väl.

– Södra Dalarnes Tidning var tredagars fram till så sent som 1987. Jag vet att många av våra läsare gillade tidningen i den formen. Jag hoppas och tror att de, och fler med dem, kommer att gilla den nya, matigare tidningen extra mycket.

Förhandlingar med berörda fackförbund inleddes under måndagen. Om förslaget går igenom så kommer frekvensnedgången att genomföras i september.