Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny plan ger ABBnya möjligheter

En ny detaljplan för Magnetgärdet går nu ut på samråd.
Kommunen klargör att huvudsyftet med planen är att ge ABB möjligheter att utvidga sin verksamhet.

Tommy Johansson, fastighetschef vid ABB i Ludvika, är glad över att planarbetet har avancerat så långt att kommunen är redo att presentera förslaget för allmänheten.

– Även om inget är planerat nu så kan det bli nybyggen i framtiden. Vi börjar få väldigt trångt här inne på området.

Nya planområdet mäter cirka 68 000 kvadratmeter och begränsas i norr av ABB:s industrier, i söder av Valhallaområdet med bostäder, i väster av Lyviksvägen och i öster av järnvägen.

I planbeskrivningen noterar kommunen att en stor del av området är arkeologiskt intressant. Tidigare har en stenyxa, som uppskattats vara 4 000 – 5 000 år gammal, hittats i nordöstra delen av området och kommunen tror att det kan finnas mer.

"Pollenanalyser pekar på att den första etableringen för odling och bebyggelse skett i slutet av järnåldern. Det kan förväntas att gårds- och bytomter från åtminstone 1600-tal och framåt påträffas", skriver stadsarkitekten Göran O. Sundell och planarkitekten Torkel Berg.

Deras slutsats är att innan, eller senast i samband med, schaktning eller byggnation "kan det bli nödvändigt med arkeologisk förundersökning".

Kommunen inbjuder allmänheten till informationsmöte måndagen den 15 oktober klockan 18.00. Mötet hålls i en lokal på sjunde våningen i Folkets hus. Om inget oförutsett inträffar så räknar tjänstemännen med att nya detaljplanen vinner laga kraft i juni 2013.