Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny panna för 70 miljoner ska spara miljö och pengar

Den nya biobränslepannan får en kapacitet som är dubbelt så hög som den gamla, det vill säga 10 megawatt.

- Den stora grejen är att vi i dag tvingas elda med alltför mycket olja. Detta för att kunderna ska få varmt vatten när det är kallare än noll grader utomhus, säger verkets chef Göran Gruv.

I dag eldar fjärrvärmeverket upp hela 1 000 kubikmeter olja per år.

- Det motsvarar 7-8 miljoner kronor. Detta av en total bränslekostnad på 17-18 miljoner. Med den nya biomassapannan kan vi reducera behovet av olja med 90 procent, säger vd Örjan Furn.

Den totala investeringskostnaden för satsningen på en ny biomassapanna är 70 miljoner kronor. Amorteringstiden är 25 år.

- Det handlar om mycket pengar. Men det måste göras, den gamla pannan är näst intill uttjänad. Den kom i bruk 1984. I dag har vi stora problem att över huvud taget få ut värme till alla våra kunder när det är riktigt kallt. De problemen får vi inte med den nya pannan, säger Furn.

Den nya pannan slukar inte mer biomassa än den gamla, 400 kubikmeter flis per dag. Detta trots en dubbelt så hög kapacitet. Det betyder att fler kunder kan kopplas in på fjärrvärmenätet i framtiden.

- Miljövinsterna blir stora. Vi är övertygade om att detta kommer bli mycket lyckat. Kostnaden är stor, men vinsterna är större. De amorteringar vi tvingas till under 25 år betalas lätt av vinsten, säger Inge Östlund.

Tongångarna var lika positiva inför 2008, då RTAB skulle utvinna stora mängder energi från kalkverkets spillvärme. Det kommunala bolaget satsade drygt sex miljoner i projektet, som inte fungerade.

- Men vi har inte övergett den satsningen. Vi diskuterar just nu med leverantören. Vi anser att vi inte fått det vi beställt, säger Örjan Furn.