Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny ordförande i hemslöjdsföreningen som firade 100-årsjubileum i fjol

Ulla-Carin Carlsson har valts till ny ordförande för Södra Dalarnas Hemslöjdsförening.
Hon efterträder Elisabeth Lindell som varit ordförande i sex år.

Södra Dalarnas Hemslöjdsförening har hållit årsstämma. Ulla-Carin Carlsson valdes till ordförande efter Elisabeth Lindell som avböjt omval efter sex år. Ulla-Carin har varit sekreterare i många år och är bland annat ansvarig för arkivet och dräktfrågor. Styrelsen fick i övrigt denna sammansättning:

Till ordinarie ledamöter valdes, Gunda Ermesjö, Anki Rooslien, Lena Jarlgård, Elisabeth Lindell, Alice Lundberg och Katrina Oskarsson.  

Det gångna verksamhetsåret präglades av 100-årsjubileet. Det firades på flera sätt. Sommarutställningar visades i Ludvika, By och Säter.

LÄS ÄVEN: Södra Dalarnas hemslöjdsförening firar 100 år.

Den 19 september anordnades en heldag i Gussarvsskolan i Hedemora med bland annat ett spel om föreningens bildande med Björn Grünevald i rollerna som Karl Trotzig, Karl Larsson i By och Gustaf Ankarcrona. Katrina Oscarsson gestaltade Stina Rodenstam. Vidare berättade Anna Wengdin om fritt broderi och Tage Lundqvist om gamla slöjdföremål. Hantverkare var i arbete och skolslöjd ställdes ut.

I Tjädernhuset har föremål ur föreningens samlingar samt nygjord slöjd och konsthantverk varit utställda. Då avgjordes också vilka som fått pris i den utlysta tävlingen om vantar.

Efter årsstämman kåserade Karin Wiklund, ordförande 2005-2010, över ämnet Den vackra nyttan. Forskning om slöjd har länge varit eftersatt. De senaste åren har dock mycket positivt skett. Vidare belyste hon verksamheten i vävstugorna i landet och skolslöjden. Eleverna är nöjda och tycker att ämnet är utvecklande. Hon avslutade med ett bildspel.

Läs fler nyheter från Hedemora.