Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny operatör kapade kostnader med miljoner

Nyligen vann lokalt ägda it-företaget Stadsnät Landstingets Dalarnas upphandling av kommunikationstjänster mellan lasarett, vårdcentraler och övriga vårdenheter i länet.

Nu visar det sig att det nya avtalet är två miljoner kronor billigare per år - än vad det gamla avtalet kostade. För hela avtalstiden, fyra år, betyder det 8 miljoner kronor i minskade kostnader för landstinget.

– Det ekonomiska är viktigt. Vinsten är därför mycket glädjande. Men det som är mest viktigt för oss och sjukvården är att systemet fungerar. Att driftstillförlitligheten är god. Vi utgår också från att den nya operatören kommer leverera det de lovat, säger landstingets it-chef Jens Bergqvist.

Enligt Stadsnät kommer kapaciteten till och med att bli bättre än tidigare. Stadsnät ska fiberansluta mer än 75 landstingsanvändare, från Avesta i söder till Idre i norr.

De flesta vårdcentralerna har i dag en kapacitet på 10 Mbit/s. Det kommer enligt leverantören att fördubblas för de flesta användare. För all medicinsk behandling som har med röntgenbilder och rörlig film att göra utökas kapaciteten dessutom från 100 till 1 000 Mbit/s.

Fotnot: Stadsnät vann upphandlingen tillsammans med rikstäckande bolaget Norrsken. Dala Energi AB står som huvudman.